Kenya och Tanzania – Länderna som inspirerade Lejonkungen

Filmen om Lejonkungen är en fantastisk blandning av äventyr, komedi, och drama, och även om det mesta av den animerade miljön i filmen må vara påhittat, finns det även platser som finns på riktigt…

Baserat på de många swahiliska orden som finns med i filmen, vilket är ett av många språk som talas i östafrikanska länder, bl.a. i Kenya och Tanzania, samt att miljöerna, färgerna, och djuren alla har en distinkt likhet med den Afrikanska savannen och dess omkringliggande natur, ger en bra indikation på vart i Afrika filmen utspelas.

Men den bästa ledtråden på att filmen om Lejonkungen är inspirerad av Kenya och Tanzania är att Disney skickade ett team (bl.a. animatörer) till båda länderna inför filmen för att fånga upp intryck, ljud och färger, den generella atmosfären, samt diverse sevärdheter i områdena, men också för att studera landskapen och djurens beteendemönster.

Därför kan vi med ganska stor säkerhet dra slutsatsen att Pride Rock och omkringliggande miljö baserades på Kenya och Tanzania; kanske till och med Pride Rock finns någonstans och väntar på att bli återupptäckt…

Kopjes, som också kallas koppie eller inselbergs (öberg), är små bergsformationer utspridda över Tanzanias vidsträckta slätter. Är man på utkik efter Pride Rock, är detta definitivt var man ska börja.

Dessa bergsformationer som sticker fram ur gräset är viktiga utkiksposter för rovdjur, bl.a. lejon, som också gömmer sina ungar bland dess skrymslen.

Serengeti är med största sannolikhet inspirationen till Pride Lands (Serengeti betyder ändlös slätt på Swahili). När man befinner sig där, mitt på savannen, är det svårt att inte se likheterna: det myllrar av zebror, impalor, gaseller och gnuer, medans det i gräset lurpassar både lejon och geparder som väntar på rätt ögonblick—livets kretslopp mitt framför en.

Olduvai Gorge, eller Olduvairavinen på svenska (den kallas ibland även för Oldupai), tjänade med största sannolikhet som inspiration till ravinen där Mufasa blir ihjältrampad av gnuer.

Ravinen, som är nästan 50 km lång, ingår i det Östafrikanska gravsänkesystemet och anses vara mänsklighetens vagga efter upptäckten av de tidigast kända exemplen av det mänskliga släktet Homo habilis, liksom tidiga hominider.

Flera karaktärer i Lejonkungen har Swahiliska namn:

Simba betyder lejon
Nala betyder gåva
Rafiki betyder vän
Pumbaa betyder fånig/slarvig
Shenzi betyder vilde
Banzai betyder att smyga/ligga på lur
Mufasa betyder kung

Zazu däremot är inte Swahiliska, utan hebreiska och betyder rörelse.

Timon är inte heller Swahili, utan från grekiska timao, som betyder att hedra, värdig eller värdefull. Detta är också namnet på huvudpersonen i Shakespeares tragedi Timon av Aten.

Resa till Kenya

En safari i Kenya är som själva sinnebilden för den afrikanska drömresan—det genuina Afrika, det vilda, romantiska, och det varma. Här väntar den vidsträckta savannen där elefanter, lejon, zebror och giraffer strövar fritt, men också storslagna bergsmassiv, bördiga kaffe- och teodlingar och vita sandstränder vid kusten. Ett oerhört vackert och varierat landskap.

Kenya ligger i Östafrika mitt på Ekvatorn, med en mäktig högplatå i inlandet och en lång kust mot Indiska Oceanen. Det är det klassiska safarilandet, med en lång och stolt tradition, ett rikt djurliv och ett stort utbud av safaris, som t.ex. jeep, flyg, vandring eller luftballong.

I Kenya finns några av världens främsta nationalparker och djurreservat, som alla har sin egen alldeles speciella natur och atmosfär. De främsta är Masai Mara, Amboseli, Tsavo, Lake Nakuru och Samburu.

Resa till Tanzania

En safari i Tanzania bjuder på vidsträckt savann, bush, och floddeltan i storslagna nationalparker och viltreservat, och upplevs bäst genom gamedrives och bushwalks. För alla äventyrslystna väntar här även Afrikas högsta topp, Kilimanjaro, samt paradisön Zanzibar precis utanför kusten.

Mångfalden och variationen gör Tanzania till ett av Östafrikas tveklöst bästa safariländer.

Några av Tanzanias främsta safariområden är Selous, Serengeti, och Ngorongoro, men här finns även andra, många fler nationalparker och viltreservat att upptäcka.

Få människor i världen har inte hört uttrycket ”Hakuna Matata”. Det var Disneys team som tog med sig denna pärla hem efter deras forskningsresa till Afrika. ”Hakuna Matata” betyder något i stil med ”inga bekymmer” på Swahili.

Vill du åka på safari till Kenya eller Tanzania? Eller kanske komponera ditt alldeles egna Lejonkungen-äventyr? Kontakta oss redan idag för tips, råd och information.