En ansvarsmedveten safari och hur du flyger med ett gott samvete

Äntligen dags att boka den där safariresan, men tvivlen hopar sig i huvudet? Det är inte bara utsläppen från flygtrafiken som stör, utan också det faktum att man reser till en del av världen där en stor del av befolkningen måste överleva på en bråkdel av vad man själv gör. Så hur ska man tänka?

Turism är en oerhört viktig del av ekonomin i de flesta afrikanska länder, och bidrar inte bara direkt och indirekt med jobb i storstäderna, utan även i mer avlägsna områden som annars har väldigt få jobbmöjligheter. Men de du möter, som t.ex. safariguider och hotellpersonal, är bara delar av en väldigt lång kedja där alla gagnas av turismen. Idag samarbetar väldigt ofta safariföretagen också med de lokala samhällena, vilka på så sätt moderniseras och ett utbyte av oerhört viktiga kunskaper sker. De lokala bönderna förser ofta också safaris med allehanda ingredienser.

Även om ens besök gagnar ekonomin, så betyder det inte så värst mycket om man inte samtidigt är samvetsgrann och en omsorgsfull turist och ger tillbaka något annat än endast sedlar.

Så vad kan man göra? Nedan följer några tips på hur du kan göra resan både klimatvänlig och samtidigt vara till nytta för samhällena du besöker.

Miljötänk

Såvida man inte har veckor på sig att ta sig till Afrika, så är flyg det smidigaste sättet. Enligt Luftfartsverket så svarar flygtrafiken globalt för 2,6 procent av världens utsläpp av koldioxid och 4–5 procent av alla klimatpåverkande utsläpp. Även om det inte verkar så mycket, så gör alla procent en skillnad. Så vad kan man göra för klimatinsatser, vad kan man göra åt koldioxidutsläppen?

Välj rätt flyg
Vissa flygbolag är mer bränsleeffektiva än andra, och ibland skiljer det sig en hel del mellan flygbolagen. En studie gjord av International Council on Clean Transportation jämförde bränsleeffektiviteten hos 20 flygbolag och fann att det skiljde sig rejält mellan ettan och den som placerade sig sist. De som kom sist använde hela 63% mer bränsle per passagerarkilometer än ettan.

Buss, tåg eller flygplan?
När man väl är i Afrika, så är det värt att kolla om man kan ta sig till sin destination med antingen buss eller tåg istället för flyg, både vad gäller inrikesresor och resor till grannländerna.

Flyg mer klimatsmart
Vissa flygbolag erbjuder möjligheten att antingen klimatkompensera resan eller t.ex. köpa förnybart bränsle, stödja projekt med solpaneler och allmän skogsvård.

Plantera träd
Det finns en hel drös med projekt i Afrika som planterar träd, faktiskt över hela världen, och det är inte svårt att donera till dessa. Gillar du att göra saker med dina egna händer så går det alldeles utmärkt att följa med ett av dessa projekt och själv plantera träd.

Semestra som lokalbefolkningen
Var bättre att anamma en ny, enklare livsstil än på semestern? Om du lever som lokalbefolkningen gör, gå eller cykla istället för att åka bil och ät lokalproducerad mat istället för importerad; på så sätt är det inte bara billigare utan också bättre för miljön.

Tänk på vattnet
I stora delar av Afrika är vatten en lyxvara, så slösa inte vatten i onödan. Men det betyder inte att du ska gå törstig på safarin; det är väldigt viktigt att inte bli uttorkad. Ta istället kortare duschar, eller bada i floder och hav, och välj destinationer och boenden som har ett klart miljötänk.

Grön skatt (Green tax)
Många safariföretag erbjuder en så kallad Green Tax som kan läggas på, men kostnaden samt tillgänglighet varierar från destination till destination. Dessa pengar går sedan till projekt som främjar hållbarhet i området.

Donera till naturvårdsorganisationer
Det finns många fantastiska naturvårdsorganisationer som fokuserar på att bevara Afrikas vilda djur och natur. Att donera tar inte mycket tid, men kan göra stor skillnad. Men även exponering kan göra mycket, så prata med vänner och bekanta och dela på sociala medier.

Social medvetenhet

Det finns många sätt du kan göra skillnad på i de samhällen som du reser genom, och många av dem är inte speciellt svåra att göra.

Plugga på lite
Lär dig lite om kulturen och människorna som bor på platserna du ska besöka. Med lite kunskap kommer du långt, och gör resan så mycket rikare, men om du ändå fastnar så skadar det inte att fråga någon omkring dig. Afrikaner är kända som oerhört varma och hjälpsamma människor.

Köp lokalt
Både vad gäller mat, kläder och souvenirer, stöd de lokala bönderna och kockarna, designers och hantverkare och köp från dem istället för massproducerade varor.

Ge pengar
Att ge pengar höger och vänster är inte att rekommendera, såvida du inte dricksar taxichaufförer, hotellanställda eller liknande. Däremot uppskattas alltid donationer, vare sig det är kläder eller diverse skolmaterial. Safariboendet som du bor på är mest kunniga på att besvara hur just din donation kan göra störst nytta. Vissa erbjuder till och med möjligheten att donera tid, då man besöker lokala samhällen och hjälper till med det man kan. Är man händig, t.ex. snickare, elektriker eller målare, kommer det ofta väl till hands, men även t.ex. bokföring eller bara att läsa böcker för barnen kan göra stor skillnad, speciellt i mer avlägsna områden.

Är du redo att åka på safari? Eller har du fler funderingar? Besök oss i centrala Stockholm, eller kontakta oss för mer information, tips och råd.