Safari i Ngorongoro naturskyddsområde

Ngorongoro, som upptar en yta på 8 094 km², ligger i Arusharegionen i norra Tanzania, och gränsar till Serengeti nationalpark i väster och Östafrikanska riftsystemet i öster. 1979 upptogs naturskyddsområdet på UNESCO:s världsarvslista.

I naturskyddsområdet hittar du Ngorongorokratern, ofta kallad Edens Lustgård; världens största vulkankrater (kaldera), som även gett namn åt området. Den har en diameter mellan 16-19 km, och runt kratern finns en hög kant som är mellan 400 till 600 meter hög. Denna krater utgör bara en liten del av det totala naturskyddsområdet, där man även hittar en annan krater: Empakaai.

Djurlivet här är magnifikt; omkring 25 000 stora djur lever i kratern. Här hittar du däggdjur som svart noshörning (deras antal minskar drastiskt för varje år), elefant, buffel, flodhäst, gnu, zebra, eland, gasell, ellipsvattenbock, vårtsvin och babianer.

Rovdjur som lejon, gepard, Afrikansk vildhund och leoparder finns det här också, och speciellt servaler (mellanstort kattdjur) finns det gott om i kratern.

Magadi, en stor sjö som finns inuti kratern, är ofta bebodd av tusentals flamingor, småsnäppor, mongolpipare, krokodilväktare, skäggtärnor, nilgäss, kapänder och många fler fågelarter.

Kraterns namn har ett onomatopoetiskt ursprung (ord som är ljudhärmande eller av ljudhärmande ursprung); det namngavs av Massajerna efter ljudet från koskällor (ngoro ngoro).

Här hittar man även flera viktiga paleontologiska och arkeologiska fyndplatser, som t.ex. Olduvairavinen (kallas också Oldupai), en ravin som ingår i det Östafrikanska gravsänkesystemet och anses vara mänsklighetens vagga efter upptäckten av de tidigast kända exemplen av det mänskliga släktet Homo habilis, liksom tidiga hominider.

Inte långt därifrån, i Laetoli, hittade man även de första direkta bevisen på mänsklig upprätt gång, fossila mänskliga fotspår som är 3,6 miljoner år gamla.

Boendet på speciellt Ngorongorokratern är en oslagbar upplevelse. Mitt på kraterkanten, eller “hängandes” över den, bor man i civilisationens vagga, med spektakulära vyer vart man än vänder sig.

Vill du åka på safari i Tanzania? Uppleva den mäktiga Ngorongorokratern med egna ögon? Kontakta oss redan idag för mer information.