Safari i Selous viltreservat

Selous viltreservat är ett skyddat område i södra Tanzania kring Rufiji-flodens delta som täcker en yta på ca 50 000 km². 1982 upptogs reservatet på UNESCO:s världsarvslista p.g.a. dess stora variation av djurarter och orörda natur.

Här lever ett stort antal elefanter, noshörningar, geparder, giraffer, flodhästar och krokodiler, men det finns också stora mängder av afrikansk buffel, gnu, impala, zebra, koantilop och ellipsvattenbock.

Utöver det finns det också arter som eland, vårtsvin, lejon och leopard. I Selous finns den största populationen av den hotade arten afrikansk vildhund. Svart noshörning finns också i reservatet, men antalet har minskat drastiskt de senaste årtiondena.

I Selous är safari till fots tillåtet, vilket inte är så vanligt annars. Trots det besöks större delen av reservatet knappt av människor, dels på grund av den stora förekomsten av tsetseflugor. Men kan man bortse från detta lilla obehag, så är man nästan själv med enorma mängder djur och fantastisk natur. Som en safari ska vara. Här görs safaris som gamedrives i öppna jeepar, i båt, och bushwalks.

Omkring Rufijifloden och Stieglerdalen (en 100 meter djup och 100 meter bred kanjon) finns de flesta turistanläggningarna.

Selous viltreservat utgör tillsammans med Mikumi nationalpark, Udzungwabergens nationalpark och Kilombero viltkontrollområde ett ekosystem som omfattar mer än 90 000 km².

Selous viltreservat har namngetts efter Frederick Selous, en berömd storviltsjägare och tidig miljövårdare, som dog vid Beho Beho på detta reservat 1917 medan han kämpade mot tyskarna under första världskriget.

Vill du åka på safari i Tanzania? Se Selous fantastiska djur på nära håll? Kontakta oss redan idag för mer information.