8 ståtliga Gnu-fakta

Dess engelska namn, wildebeest, kommer från Afrikaans och betyder vild best (wild beast). Detta på grund av vad de tyckte var dess hotfulla utseende, speciellt det stora huvudet, dess lurviga man, långa skägg, och stora djävulshorn. Men verkligheten är en annan…

1. Det finns två arter av gnuer: Strimmig gnu (Blue wildebeest på engelska), och Vitsvansad gnu (Black wildebeest på engelska). Strimmig gnu hittas i stora delar av södra Afrika, medans vitsvansad gnu hittas i Sydafrika, Namibia, Swaziland och Lesotho.

2. Strimmig gnu har silver- och blåaktiga toner i sin bruna päls, med en svart man och svart svans. Vitsvansad gnu har som namnet antyder en vit svans, brun eller nästan svart päls, och en mörkbrun man. Det enklaste sättet att skilja dessa två arter är med hjälp av färgen på svansen.

3. Många tror att gnuer är släkt med underfamiljen oxdjur (Bovinae), och går man efter utseendet, så ser man varför. Men gnuer tillhör faktiskt underfamiljen gräsätande antiloper.

4. Gnuer lever upp till 20 år ute i det vilda, och kan bli runt 25 år gamla i fångenskap.

5. När ett rovdjur anfaller, så samlas ofta hela hjorden tätt ihop. Om de inte springer iväg ger de ifrån sig diverse läten för att avskräcka rovdjuren, och i enstaka fall till och med attackerar de rovdjuren.

6. Kenya och Tanzania är platserna för ett av djurvärldens stora skådespel: den stora migrationen. Då vandrar hundratusentals gnuer, zebror och antiloper till grönare betesområden.

7. Speciellt gnuer följer en ganska förutsägbar, medurs rutt runt Serengetis ekosystem under denna migration. Då det ibland kan röra sig om så mycket som 2 miljoner individer som förflyttar sig, är det en syn man sent glömmer.

8. Vitsvansad gnu gör faktiskt inga migrationer, utan endast de strimmiga gnuerna.

Vill du åka på safari och uppleva ett av jordens stora skådespel, den stora migrationen, på plats i Afrika? Kontakta oss redan idag för mer information.