10 praktfulla Babian-fakta

Babianer har, med sin hårlösa rumpa som ibland kan bli illröd, ett av djurvärldens mest igenkännliga egenskaper, om än kanske inte så värst smickrande. Även om vi bortser från deras festliga baksida, så har många afrikaner en sorts hatkärlek för babianer; å ena sidan är de en ikonisk del av kontinenten, och å andra sidan anses de även vara bråkmakare och skadedjur, dels för att de gillar att äta böndernas grödor.

1. Exakt hur många arter av babian det finns är omtvistat, men oftast delar man in dem i dessa fem: Anubisbabian (Olive baboon), Savannbabian (Yellow baboon på engelska), Mantelbabian (Hamadryas baboon), Röd babian (Guinea baboon) och Chacmababian (Chacma baboon).

2. Chacmababianen är den största, och kan väga upp till 45 kg och bli 120 cm lång. Röd babian är den minsta och väger endast omkring 15 kg och är ca 50 cm lång.

3. De har valkar eller förhårdningar på deras rumpor (ischial callosities på engelska). Dessa förhårdningar, förutom att de är hårlösa, saknar även nerver, vilket gör sittande på ändan till en riktig fröjd för babianer. Detta kroppsparti blir hos honor större och tydligt rödaktigt när de är parningsberedda.

4. Deras engelska namn, baboon, kommer från den franske naturforskaren Buffon som namngav dem babouin.

5. I det vilda kan babianer bli uppemot 30 år gamla, och i fångenskap till och med 45 år.

6. Babianer spenderar mycket av sin lediga tid till att putsa varandra, vilket förstärker de sociala banden. Det ser dessutom väldigt skönt ut, då man ibland kan se babianer som slumrar till medans de blir omhändertagna.

7. Deras diet består huvudsakligen av gräs, nedfallna frukter och rotfrukter. Men de äter även t.ex. insekter, myror och ibland även skorpioner. Ibland kan de även fälla harar och markattor. Babianer kan överleva i torra regioner som andra primater helt enkelt inte skulle.

8. I motsats till de flesta andra apor så är babianer nästan helt marklevande. Dagarna spenderar de på marken, men ibland letar de mat även bland träden och sover oftast uppe i träd eller i klippgrottor där rovdjur inte kan nå dem.

9. Babianer har ett komplext kommunikationssystem. Bland annat har de en rad olika ansiktsuttryck, gester och poser. De kan också grymta, smaska med läpparna och skrika.

10. Babianer jagas av leoparder, geparder, lejon, stora rovfåglar, och ibland även schimpanser. Men babianer är inte att leka med; de är väldigt aggressiva mot angripare och med deras kraftiga hörntänder kan de åsamka stora skador.

Vill du åka på safari och uppleva dessa imponerande apor i deras naturliga habitat? Kontakta oss redan idag för mer information.