10 klargörande Zebra-fakta

Få djur på vår värld är lika vackert mönstrade som zebror. Pingviner, pandor och skunkar må ha samma färgpalett, men zebrans fantastiska ränder är något utöver det vanliga. Dessa ränder har inte bara inspirerat mängder av designers och konstnärer över åren, utan även denna till synes odödliga fråga: är de vita med svarta ränder, eller svarta med vita ränder? Som du ska få se, är zebror så mycket mer än bara hästar med ränder…

1. På jorden finns det tre zebraarter: Stäppzebra, Bergzebra och Grevyzebra. De finns endast på den afrikanska kontinenten, i väldigt varierande habitat: grässlätter, savann, skog, buskmark, bland berg och kustlandskap.

2. Den vanligaste arten är stäppzebran, som lever i södra och delar av östra Afrika. Bergzebran lever som namnet antyder i bergiga områden i Namibia och Sydafrika. Grevyzebran lever på torra stäpper i Kenya och Etiopien.

3. Av de tre zebraarterna är grevyzebran den största, med en mankhöjd på upp till 170 cm, total kroppslängd på över 3 meter, och en vikt på upp till 500 kg. Ute i det vilda kan grezyzebror bli ca 25 år gamla.

4. Bergszebran är den minsta av dem, med en mankhöjd på upp till 150 cm, total kroppslängd på över 2,5 meter, och en vikt på upp till 400 kg.

5. Zebror ingår i släktet hästar (Equus), och förutom hästar är de även släkt med åsnor. Men i motsats till deras närmaste släktingar, har zebror aldrig riktigt domesticerats. Som många i det släktet är de flockdjur och väldigt sociala. En zebrahjord leds oftast av en hingst och ett äldre sto.

6. De lever i huvudsak av gräs, men äter ibland även buskar, kvistar, löv och bark. Deras matsmältningssystem tillåter dem en diet av lägre näringsinnehåll än andra växtätare skulle klara sig på.

7. Zebror är konstant på jakt efter gräs att äta och vatten att dricka. Då de vandrar på jakt efter nya betesmarker kan de ibland slå följe med andra växtätare och bilda superhjordar bestående av tusentals individer. Detta är exakt vad den årliga Stora Migrationen är, där zebror, antiloper och gnuer slår följe.

8. Man trodde länge att zebror var vita med svarta ränder, dels för att vissa zebror har vita bukar. Men på senare tid har man, bl.a. med hjälp av embryologisk forskning, kunnat fastslå att zebraembryot har mörk hud först och endast senare framträder dess vita strimmor. Så zebror är alltså svarta med vita ränder.

9. Vilket syfte har då dessa vita ränder? Ingen kan med säkerhet säga, men det finns en hel del förslag: förvirra rovdjur, avskräcka insekter, kamouflage och kontrollera kroppsvärmen. Deras ränder är unika för varje individ, lite som våra fingeravtryck, och det har föreslagits att de även kan ha social betydelse, t.ex. att skilja en individ från en annan.

10. Zebror har huvudrollen i en hel drös av afrikanska folksagor, där det främst berättas om hur de fick sina ränder. Enligt Sanfolket som lever i södra Afrika, så var zebror först helt vita, men fick sina ränder efter att ha hamnat i bråk med en babian över ett vattenhål. Efter att ha sparkat babianen så hårt att zebran tappade balansen, ramlade hon över en eld, där de glödheta grenarna lämnade brännmärken över hela dess vita kropp.

Vill du åka på safari och se dessa livs levande konstverk på riktigt? Kontakta oss redan idag för mer information.