En familjesemester är den ”ultimata kärleksbomben för ditt barn”

enligt Oliver James som är Storbritanniens bästsäljande psykologiförfattare.


Föräldrar slösar tusentals kronor på leksaker, enligt en av Storbritanniens ledande barnpsykologer, och borde lägga pengar på familjesemestrar istället. ”Har du någon aning om hur stor andel av presenterna vi ger barnen som de inte ens vill ha eller värderar?” Frågar Oliver James, Storbritanniens bäst säljande psykologiförfattare, vars många böcker om förhållandet mellan barn och deras föräldrar ingår i Love Bombing: Reset Your Child’s Emotional Thermostat.

Svaret varierar från en femtedel till två tredjedelar, beroende på enkäten man väljer. Storbritannien har den näst högsta årliga konsumtionssiffran för leksaker i världen, med höga genomsnittet på 5569 kr/år och barn.

”Hela verksamhet i form av materiella ting för barn – i allt dyrare former när de blir äldre – är helt 100 procent, om att stötta branschen att profitera från det” fortsätter James.

”Å andra sidan är familjesemestrar definitivt uppskattade av barn, både i nuet och länge efteråt i deras minne. Så om du kommer att spendera pengar på något, är det ganska klart vilket alternativ som är mest förnuftigt.”

Forskning visar gång på gång att, trots det faktum att vi går på att köpa mer saker, betraktar vuxna verkligen erfarenheter som resor så långt mer givande. Barn, säger James, är inte annorlunda. Det är bara det att de värdesätter olika aspekter av samma resa.

”Det första och enklaste misstaget som många föräldrar gör är att; förvirra vad de tycker är kul och vad deras barn tycker är kul”, säger James. ”Många ’intressanta’ saker på en ny plats, tycker de allra flesta barn är dötråkigt – finkultur, till exempel, i nästan alla former. Så barnet, typisk nog, kommer att klaga på de hemskheterna man dras runt på.”

Vilken typ av semester är bäst för barnen?

”Barn ser världen annorlunda”, förklarar James, ”genom konsumtion till exempel: det sätt som franska caféer har Orangina istället för Fanta är fascinerande för barnen, och andra detaljer som kommer att hållas med länge efter semesterns slut.”

Det är ett övertygande argument för att inte införa kultur på familjens semester. ”Ge en två-åring en present och hon kommer att fascineras av förpackningen istället”, säger James. ”Det liknar barn och resor. Vi borde låta dem utforska sina egna sätt att hitta förundran i sin omgivning.”

Vad barn egentligen prioriterar om helgdagarna, är den sällsynta möjligheten de skapar under längre perioder av lekfullhet med sina föräldrar.

”Systemet som våra barn går igenom dessa dagar kan vara oerhört stressande, lika mycket som i vuxenlivet”, förklarar han. ”Semester tar bort oss fysiskt, från vår mycket pressade vardag där alla är fokuserade på att uppfylla målen. Det finns tillfällen då alla kan slappna av och vara lekfull tillsammans.”

Naturligtvis är leksaker också till för att vara lekfulla. Eller de borde vara det. Men dagarna för det familjära brädspelet är över. Alltmer moderna leksaker sätter avståndet mellan familjemedlemmar, tar bort barnet till sitt eget rum, skärm och andra världar.

Det är att få ”prata strunt med sina föräldrar, dela en glass och stunder av tid där era intressen verkligen beaktas.” Det är vad barn värderar, menar James. Det är verkligen vad de minns, långt efter att den senaste leksaken landat bland soporna.


Boka familjesemester med safari i Kenya och drömresa till paradiset – Zanzibar. Lämna dina uppgifter så hjälper vi dig att planera drömresan.