Senaste forskningen visar att de två platserna med den högsta tätheten av lejon i Afrika är  Olare Motorogi-konservatet och Ol Kinyei-konservatet i ekosystemet Maasai Mara i Kenya.

lion-density-map

Studien, som leds av Oxford Universitys zoolog Nic Elliot som leder Mara Lion Project, uppskattar att lejonens täthet är i genomsnitt 16,85 lejon per 100 kvm, vilket motsvarar 420 st lejon över ett års ålder i Mara-reservatet och angränsande naturområden.

Forskningen publiceras i den vetenskapliga tidskriften Conversation Biology under titeln “Towards accurate and precise estimates of lion density”.

lion-density-chart

Forskningen visade att det fanns en högre lejontäthet i de kombinerade naturområdena än i själva Mara-reservatet, något som Nic Elliot anser anmärkningsvärt med tanke på att naturområdena (i ekologiska termer) är relativt nya. Naturområden har visat sig vara viktiga för lejonen och deras överlevnad. Här finns även det populära Porini Camps tillgängliga för turister. Detta innebär att de två naturområdena, Olare Motorogi-konservatet och Ol Kinyei-konservatet, har den högsta koncentrationen av fritt strövande vilda lejon i hela Afrika! Nic Elliot berättar att hans forskningsresultat bör bidra till att öppna ögonen för potentiella besökare till det spektakulära djurlivet i naturområdena och att lejonens blomstring inom dem.

Det är turismens intäkter från besökare som bor på de små lägrena i naturområdena som betalar för leasing och driftkostnader för naturvård, och därmed ger en säker livsmiljö för lejon och andra stora kattdjur.


Vill du åka till Afrika på safari och se lejon? Lämna dina uppgifter så berättar vi mer!