Hur Nairobis pulserande matscen börjar konkurrera med London

Solnedgång över Nairobi

Solnedgång över Nairobi

Nairobis blandning av foodtrucks, vassa cocktailbarer och gourmetburgare konkurrerar med London, skriver Kate Wills från Evening Standard.

Ett kluster av glödlampor svänger över ett bord med scenesters (hipsters) som ivrigt organiserar om sina bläckfisk-baos för ett Instagramfoto. Det är en scen som knappast förvånar dessa dagar. Förutom att jag råkar vara i ett köpcentrum i Nairobi – om än i den prisbelönta fiskrestaurangen Seven.

”När folk tänker på kenyansk mat är det förmodligen Nyama Choma, som i grund och botten är grillad get och även Ugali, som är som Swahili polenta”, säger Nairobifödda Kiran Jethwa, ägaren till Seven och stjärnan i Channel 4: s Extreme Food. ”När vi öppnade denna plats i 2010 var det den första i sitt slag – restaurangstandarden du skulle hitta i London, existerade inte här. Men det fanns en riktig aptit för god mat och under de senaste åren har några riktigt spännande saker börjat hända.” Jethwa skulle kunna vara den kenyanska Jamie Oliver. Han är sprudlande och charmig och arbetar för närvarande med ett projekt för att få grönsaker i dieten hos Nairobis skolbarn.

Den kenyanska huvudstaden har skakat av sig sin farliga image (det kallades inte ”Nairobbery” för ingenting), och börjar snabbt få ett rykte för sin spännande matscen. Sociala medier, det stora antalet utvandrare som är baserade här och framväxten av en berest kenyansk medelklass innebär att Nairobi nu är en stad där du hittar ett överflöd av kulinariska upplevelser. Du kan plocka upp en färsk nybakad surdegslimpa från bageriet Bbrood, beställa kallbryggt kaffe och Avo på toast från brunchstället Wasp & Sprout och bläddra handgjord nötsmör på Organic Farmer’s Market i förorten Karen.

En som tar vara på denna matrevolution är Nyama Mama, en ny restaurang som syftar till att ge traditionell afrikansk mat en modern makeover. Cocktails serveras i kopparmuggar och vintage bilaffischer, väggmonterade vävda fläktar och smakfullt arrangerade ljusa, geometriska-printkuddar ser ut att komma rakt ur en interiörstidskrift. Mat serveras fram till 04:00 på morgonen – catering riktad till en ung, ”arbeta-hårt-lek-hårdare”-publik – och menyn serveras i huvudsak på tallrikar man delar tillsammans, och som erbjuder en twist på klassiska Swahilirätter, såsom Ugali frites med vitlökssås, Chapati quesadillas, sauterade Sukuma wiki (en kenyansk motsvarighet av grönkål) och grillat sidfläsk marinerad i Tusker – den lokala ölen. ”Vi ville att restaurangen skulle vara en opretentiös, rolig, nutida afrikansk vägkanten-diner”, säger Priyan Kolapara, Director of Operations på Nyama Mama. ”Vi har några fler restaurangkoncept som öppnar under 2017, med syftet att göra Nairobi till Afrikas London.”

Nyama Mama

Nyama Mama

På tal om London, Nairobis nattklubb The Alchemist skulle inte se malplacerad ut i Londons Shoreditch. Denna utomhusbar, klubb och food court är full med ljuskedjor och frikostigt strött med coola ungdomar.

The Alchemist

The Alchemist

Det finns en ljust målad Routemaster, en tatuerare, en butik och nu en mängd food trucks parkerade på plats. Den mest intressanta av dom kan vara Mama Rocks, som inrättats av två kenyanska-nigerianska systrar uppväxta i södra London. De dukar fram gourmethamburgare med ”afrikansk stil”, som kommer med chilimangosås eller Kachumbari (kenyanska salsa), och kokoskycklingvingar i guavareduktion.

Cheeseburgare på Mama Rocks

Cheeseburgare på Mama Rocks

En annan som hoppar ombord på trenden food trucks, är J Fresh Bar & Kitchen. Detta är en bra plats att sänka en Dawa eller fyra på – Kenyas nationella cocktail av vodka, honung och limejuice och som betyder medicin på Swahili, så att dricka flera måste väl vara bra för dig. J Fresh Bar kompletterar sin gastro-pubmeny (utarbetat av Julian Nicholls, som utbildats under Gordon Ramsay) med en mexikansk foodtruck utanför, och tacos har varit så populärt att J’s skotska ägare Johnnie McMillan har planer på att öppna en mexikansk restaurang i centrala staden senare i år.

Nairobis moderna, mång-kulturella perspektiv återspeglas i de olika köken som erbjuds. Sushiälskare kan gå till japansk-koreanska favoriten Furusato, medan mycket omtyckta asiatiska fusionrestaurangen Talisman är värd ett besök för sina feta och koriander-samosas och Chili Passio martinis. Kenya är också känd för sin indiska mat i världsklass, ett arv av indier som kom till Nairobi ett sekel sedan för att bygga järnvägen som förbinder Uganda och Kenya. Diamond Plaza, i Nairobis Indian Quarter, är en riktig pärla. Chowpaty’s syrliga Chana Masala, plus en kryddig, smörig naan från Anils och en färsk sockerrörssaft på ingefära från Fresh ’n’ Healthy kommer att hålla dig lycklig.

Chilli Passion Martini på Talisman

Chilli Passion Martini på Talisman

Alla som är intresserade av resan från jord till bord bör ta en dagstur till Browns Cheese, 45 minuter från stressen i staden i bergen i Tigoni. Turer i detta familjeägda mejeri erbjuds varje torsdag till lördag av Delia Stirling, vars föräldrar startat tillverkningen 1979, för att de saknade en god brie (de är födda i Kenya men deras farföräldrar var brittiska). Familjens prisbelönta ostar säljs nu över hela världen. Efter en doftrik rundtur i fabriken sätter du dig ner till en ost-provar lunch med organiskt odlad sallad. Spara utrymme i magen för glass i smaker som saltad karamell, kokos och lime.

En sak att ta hänsyn till när du äter din väg runt Nairobi är trafiken; åk iväg långt innan du börjar bli hungrig. Och bli inte nedslagen när din Uber kommer fram till ett köpcentrum – det är där många av stadens bästa restauranger finns. Och det är en del av charmen. Som Kiran Jethwa påpekar har Nairobis matscen ännu inte slagit topp-hipster-listan. ”Det är inte som om människor gör Mandazi Cronuts” skämtar han. Mandazis är friterade Swahili-munkar. Men det är nog bara en tidsfråga.

Mandazi cronuts

Mandazi cronuts

Källa: Evening Standard


Vill du åka till Nairobi? Vi kan hjälpa dig att skräddarsy din drömresa till Afrika. Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig!