Safari i Kruger Nationalpark (och andra alternativ)

Kruger nationalpark är en av jordens djurrikaste parker, och ett av de största viltreservaten i Afrika. Den ligger i nordöstra Sydafrika, i provinserna Mpumalanga och Limpopo, ca 450 km från Johannesburg och ca 1800 km från huvudstaden Kapstaden.

Parken täcker en yta på nästan 20 000 km², och gränsar till Zimbabwe i norr, och Moçambique i öst. 1926 då Kruger nationalpark skapades, blev den också Sydafrikas första nationalpark.

Alla djuren i “The Big Five” (leopard, lejon, elefant, noshörning, afrikansk buffel) finns i parken, som har fler arter av stora däggdjur än något annat afrikanskt viltreservat. Här finns över 500 fågelarter, över 100 olika kräldjursarter, antiloper, flodhästar, giraffer, gnuer, apor, och mycket mer.

Andra nationalparker och viltreservat:

För dig som redan har varit i Kruger nationalpark och letar efter nya äventyr, listar vi här andra spännande safaridestinationer i Kenya och Tanzania.

Amboseli nationalpark i Kenya

Amboseli är känd för att vara den bästa platsen i världen för att komma nära vilda elefanter. Andra sevärdheter inkluderar t.ex. möjligheten att träffa Massajer och besöka en Massajby. Parken har också utsikt över Mount Kilimanjaro, det högsta fristående berget i världen och Afrikas högsta berg. Själva parken är 392 km² i hjärtat av ett ekosystem på 8 000 km² som sträcker sig över gränsen mellan Kenya och Tanzania, och täcker även flera stora sumpmarksområden.

Masai Mara viltreservat i Kenya

Masai Mara är känd för den stora mängden kattdjur, speciellt lejon, leoparder och geparder som finns i reservatet. Men parken är kanske mest känd för den stora migrationen som sker årligen, då enorma hjordar gnuer, gaseller och zebror (över en miljon djur) förflyttar sig mellan Serengeti och Masai Mara. The Big Five—lejon, leopard, afrikansk buffel, noshörning och elefant—hittar du alla i reservatet. Utöver det finns det dessutom hyenor, giraffer, zebror, afrikansk vildhund, babianer, flodhästar, gaseller, över 400 olika arter fåglar och mycket, mycket mer att uppleva.

Serengeti nationalpark i Tanzania

Serengeti Nationalpark ligger i norra Tanzania, sträcker sig över ca 30 000 km², och tillhör samma ekosystem som Masai Mara i Kenya. Tillsammans bildar de världens största och viltrikaste område. Serengeti är värd för den näst största landburna däggdjursmigrationen i världen; den stora migrationen, då över två miljoner gnuer, zebror och gaseller letar efter grönare betesmarker och vatten. Detta har lett till att den har säkrat en plats bland Afrikas Sju Naturunderverk. Serengeti har några av östra Afrikas finaste viltområden, och här finns det gott om stora rovdjur att beskåda.

Ngorongoro naturskyddsområde i Tanzania

I naturskyddsområdet hittar du Ngorongorokratern, ofta kallad Edens Lustgård; världens största vulkankrater (kaldera), som även gett namn åt området. Djurlivet här är magnifikt; omkring 25 000 stora djur lever i kratern. Här hittar du däggdjur som svart noshörning (deras antal minskar drastiskt för varje år), elefant, buffel, flodhäst, gnu, zebra, eland, gasell, ellipsvattenbock, vårtsvin och babianer. Magadi, en stor sjö som finns inuti kratern, är ofta bebodd av tusentals flamingor, småsnäppor, mongolpipare, krokodilväktare, skäggtärnor, nilgäss, kapänder och många fler fågelarter.

Selous viltreservat i Tanzania

Selous viltreservat är ett skyddat område i södra Tanzania kring Rufiji-flodens delta som täcker en yta på ca 50 000 km². 1982 upptogs reservatet på UNESCO:s världsarvslista p.g.a. dess stora variation av djurarter och orörda natur. I Selous finns den största populationen av den hotade arten afrikansk vildhund. I Selous viltreservat är safari till fots tillåtet, vilket inte är så vanligt annars. Här görs safaris som gamedrives i öppna jeepar, i båt, och bushwalks.

Vill du åka på safari i Afrika, men inte helt säker på vart? Kom förbi oss i centrala Stockholm eller kontakta oss redan idag för information, tips och råd.