8 snabba fakta om Geparder

Elegant och graciös, geparden är utan tvekan djurvärldens stiligaste djur. Få djur frammanar dessutom den afrikanska savannen lika effektivt som detta makalösa kattdjur.

1. Geparden är det snabbaste nu levande däggdjuret. De kan nå hastigheter på över 110 km/h på 3 sekunder.

2. Till skillnad från lejon och leoparder som främst jagar nattetid, så jagar geparden främst dagtid.

3. Ett säkert sätt att alltid veta om du tittar på en gepard, är de svarta linjerna som går från insidan av ögat ner till munnen på båda sidorna av ansiktet, så kallade tårränder. Man tror att dessa linjer skyddar deras ögon från de starka solljuset.

4. Geparder kan inte ryta, endast spinna, och detta beror på de vassa kanterna på stämbanden som finns i deras struphuvud.

5. I stort sett alla vilda geparder lever söder om Sahara på savannen. Det finns även ett fåtal geparder i nordöstra Iran, men deras status är akut hotad.

6. Geparder tämjdes och tränades för jakt i det forntida Egypten, där de även hölls som husdjur. Man har även hittat artefakter med de distinkta tårränderna bland objekten i Tutankhamons grav, vilket antyder att geparden hade ett högt anseende.

7. Mankhöjden på vuxna geparder är mellan 70-90 centimeter, och vikten mellan 20 och 70 kg.

8. Geparder är dåliga på att klättra, och deras latinska namn, Acinonyx jubatus, kommer från klassisk grekiska och är sammansatt av ”orörlig” samt ”klo”. Detta på grund av deras oförmåga att helt dra in klorna som andra kattdjur.

Vill du åka på safari och se geparder på riktigt, ute i det vilda? Kontakta oss redan idag för mer information.