Jane Goodall och Tanzanias Schimpanser

Få människor i världen symboliserar naturvård och människans allra bästa egenskaper lika bra som Jane Goodall. I över 55 år har hon studerat schimpanser, men även om hon nu är inne på ålderns höst så fortsätter hon sitt kunskapsspridande och sin kamp för bättre bevarande- och djurskydd världen över.

Jane Goodall föddes i London den 3 april 1934 som Valerie Jane Morris-Goodall, och räknas idag som en av världens främsta experter på schimpanser, våra närmaste släktingar.

1957 kom hon till Afrika första gången, då för att besöka en väns farm i Kenya. Men istället för att åka hem så stannade hon kvar, och började arbeta på ett kontor. Så småningom blev Jane arkeologen Louis Leakeys sekreterare då han arbetade i Kenyas huvudstad Nairobi på Naturhistoriska museet.

Louis Leakey och hans fru tog med Jane på flera resor till Olduvai i Tanzania, vilket blev en katalysator för henne. Hon bestämde sig för att åka tillbaka till London och vidareutbilda sig om primaters anatomi och beteenden.

1960 samlade hon ihop forskningsmedel och återvände till Tanzania med sin mor, närmare bestämt till Gombe nationalpark.

Hon började studera en grupp schimpanser som idag kallas för The Kasakela Chimpanzee Community samma år. Eftersom hon inte hade den traditionella vetenskapsbakgrunden så kunde Jane Goodall observera sådana saker som strikta vetenskapliga doktriner kunde ha förbisett.

Istället för att numrera schimpanserna hon observerade, gav hon dom namn, och insåg även att de alla hade unika och individuella personligheter, något som var en högst ovanlig idé på den tiden. Även andra beteenden som kramar, pussar, klappande och till och med kittlande observerade hon.

Hon menade att detta tydde på att likheterna mellan människor och schimpanser existerar även på andra plan än bara det genetiska, som t.ex. känslor, intelligens, samt familj och sociala relationer.

Jane Goodall använde sig ofta av ett namnsystem där hon gav ungarna namn som började på samma bokstav som modern. Här är några av de individer hon namngav under sin vistelse i Gombe nationalpark:

David Greybeard, en gråhakad hanne som var en av de första individerna som vande sig vid Jane Goodalls närvaro, och inte tyckte det var så fruktansvärt

Goliath, namngiven så för sin djärva karaktär, var David Greybeards vän och den första alfahannen

Mike, som genom sin list och improvisationsförmåga tog över Goliaths plats som alfahanne

Humphrey, en stor och stark hanne, och lite av en bråkstake

Gigi, en stor, steril hona som med stor glädje blev faster och moster till en hel drös unga schimpanser

Mr. McGregor, en våldsam äldre hanne

Flo, en moderlig och högt rankad hona med en rund näsa och rufsiga öron, samt hennes barn; Figan, Faben, Freud, Fifi och Flint

Frodo, Fifis näst äldsta barn, en aggressiv hanne som frekvent attackerade Jane Goodall och till slut tvingade henne att lämna gruppen när han blev alfahanne

Gombe nationalpark (eller ibland också Gombe Stream nationalpark) ligger i västra Tanzania, i Kigomaregionen, precis vid Tanganyikasjön. Den grundades 1968, är en av de mindre nationalparkerna i Tanzania, och nås endast med båt.

The Kasakela Chimpanzee Community, gruppen av schimpanser som var Jane Goodalls forskningsobjekt och som lever i Gombe nationalpark, studeras fortfarande och är faktiskt den längsta kontinuerliga studien av vilda djur i deras naturliga miljö. Ett resultat av detta är att denna grupp schimpanser har varit ovärderliga i vårt förstående av dem, våra närmaste släktingar. De har dessutom haft huvudrollen i en rad dokumentärer och böcker.

Den stora mångfalden i Gombe nationalpark har gjort den till ett allt populärare mål för djurälskare världen över. Förutom schimpanser finns här även andra apor, som babianer, flera arter markattor och Colobusapor. Det finns även över 200 arter av fåglar här, busksvin, ormar, och ibland även flodhästar och leoparder.

Förutom att vandra i skogen och titta på schimpanser, kan besökare även simma och snorkla i Tanganyikasjön, där det finns över 100 arter av färggranna ciklider.

Vill du vandra i samma fotspår som en riktig ikon? Uppleva de fantastiska schimpanserna som utgör Jane Goodalls livsverk? Kontakta oss redan idag för mer information.