8 eleganta fakta om Leoparder

Dessa mystiska kattdjur blandar elegans med vildsinthet på allra bästa sätt. Dessutom simmar och klättrar de bra, och springer oerhört snabbt.

1. Av de stora kattdjuren, så är leoparden den skyggaste av dem alla. Det är inte det lättaste att få se en leopard ute i det vilda.

2. De är oerhört starka: i relation till kroppsvikt är leoparden det starkaste av alla kattdjuren. De kan klättra upp för träd släpandes på hela byten, dels för att komma bort från hyenor och lejon som kan stjäla dess mat. Leoparder gillar också att vila uppe på grenarna, speciellt under dagarna då det finns skugga där.

3. Leoparder kommunicerar med hjälp av distinkta läten. T.ex. skapar hannar ett hest och grovt hostande för att göra andra leoparder varse om deras närvaro. Precis som huskatter, så spinner de när de är nöjda och bekväma, och ryter när de är arga.

4. Leoparder är nattaktiva, och spenderar oftast dagarna med att vila, kamouflerade bland trädens skuggor eller i någon sval grotta.

5. De är inte kinkiga med maten—leoparder äter i stort sett allt de kommer över, såsom fisk, antilop, gnagare, apor och insekter för att nämna några.

6. Leoparder är solitära djur, och spenderar den mesta av tiden ensamma. Honor och hanar träffas i stort sett bara för att para sig. Varje individ har sitt eget territorium, och markerar det med klösmärken, urin och avföring.

7. De kan uppnå hastigheter uppemot 60 km/h på kortare sträckor, hoppa uppemot 3 meter högt och 6 meter långt. Deras nattseende är dessutom 6 till 8 gånger bättre än människans.

8. Bland de stora kattdjuren är leoparden den mest anpassningsbara, och har den största fördelningen över världen: de finns i Afrika, Kaukasus, och Asien. Snöleoparden är kanske det mest extrema exemplet, då den lever i Himalayas karga klimat.

Vill du åka på safari och uppleva leoparder på riktigt, med egna ögon? Kontakta oss redan idag för mer information.