8 magiska Valhaj-fakta

Det finns få upplevelser lika starka (i vissa fall t.o.m. livsförändrande) som att simma bredvid dessa snälla jättar när de glider fram i vattnet. Valhajar är världens nu levande största fisk, men är trots namnet inte alls en val. Även om de äter och ser ut mer som valar än den typiska hajen…

1. Den största bekräftade valhajen mätte hela 18.8 meter. Men den genomsnittliga valhajshannen är mindre; omkring 10 meter lång och väger nästan 10 ton. Deras enorma munnar kan bli så breda som 1,5 meter.

2. Deras diet består till stor del av hoppkräftor och fiskägg. Detta får de i sig då de filtrerar zooplankton vid ytan (valhajen är således en planktivor: de äter plankton). Ibland får de även i sig lite större fiskar som t.ex. makrill, ansjovis, sardiner och mindre tonfiskar. De livnär sig även på äggen som korallerna släpper ifrån sig vid korallblomning.

3. Valhajar föredrar varmare vatten och kan hittas i tropiska vatten över hela världen, även om de ibland även ses i lite kallare vatten. De flesta av dem kan hittas i Indiska oceanen och Stilla havet.

4. Parningsmöjligheterna för valhajarna är väldigt få, vilket till stor del beror på att de blir könsmogna när de är ca 30 år gamla. Man tror att valhajar lever i genomsnitt mellan 70 och 100 år.

5. 1996 gjordes en obduktion på en gravid hona som hade harpunerats vid Taiwan, och i hennes livmoder fanns omkring 300 ofödda embryon. De är således ovovivipari, med vilket menas att barnen kläcks inuti honan och simmar ut för första gången fullt utvecklade.

6. Trots sin imponerande storlek, så utger valhajar inget hot mot människor. Speciellt yngre valhajar kommer ibland självmant för att leka med dykare. Vuxna valhajar är väldigt lugna djur och ibland låter de till och med dykare lifta en bit med dem, även om detta numera inte rekommenderas av forskare och miljövårdare då det kan störa valhajarna.

7. Utanför Tanzanias kust finns det gott om valhajar att beskåda och simma med. Speciellt mellan oktober till mars, både vid Zanzibar och Mafia Island, två alldeles underbara paradisöar med ett oerhört rikt marint liv omkring sig, finns i regel över 150 individer som har det som sitt hem.

8. Det finns fortfarande många gåtor att lösa vad gäller valhajarna. Till exempel har varken parning eller födandet av valhajar observerats.

Vill du dyka på Zanzibar? Komma dessa snälla bjässar riktigt nära? Kontakta oss redan idag för mer information.