Safari i Lejonkungens fotspår

Över så gott som hela världen hittar du människor som älskar Disney’s Lejonkungen, numera en gedigen Disney-klassiker. Här tipsar vi om hur du kan sätta ihop ditt eget Lejonkungen-inspirerade äventyr.

Filmen följer lejonet Simba och hans strapatsfyllda äventyr i Afrikas vilda natur, där vi även får stifta bekantskap med vårtsvinet Pumbaa, surikaten Timon, nordliga rödnäbbstokon Zazu, mandrillen Rafiki, och hyenorna Shenzi, Banzai och Ed. Att se djuren i Lejonkungen-filmen på riktigt, ute i det vilda under en safari, är ett innehållsrikt äventyr du aldrig kommer glömma. Oavsett om du åker själv eller med hela familjen, morföräldrar och småbarn inkluderade, blir det som att kliva rakt in i filmen.

Simba, Nala, Mufasa och Scar

Djur: Lejon

Vart? Masai Mara, Kenya

Blå himmel, oändlig horisont, skimrande röda solnedgångar, ikoniska akaciaträd och stora lejonflockar gör Kenya, och speciellt Masai Mara, till det främsta valet när det kommer till att se lejon i det vilda. Kenyas vilda natur har dessutom inspirerat scener från den första filmen.

Lejon är världens näst största kattdjur (efter tigern), och i motsats till alla andra kattdjur flocklevande. Några av deras viktigaste kännetecken är hanarnas imponerande man, deras rytande, och den svarta tofsen på änden av svansen.

Här kan du även se vårtsvin, hyenor och nordlig rödnäbbstoko.

Pumbaa

Djur: Vårtsvin

Vart? Ngorongoro, Tanzania

Även Tanzania användes som inspiration för den första filmen, och Ngorongorokratern är en av de mest spektakulära platserna att se vårtsvin och vilda djur överlag.

Vårtsvin lever vanligtvis i hjordar bestående av tre till tio individer, och utgörs oftast av en familjegrupp av honor som leds av en sugga och hennes avkomma. De är aktiva på dagen, och vilar under dagens hetaste timmar i buskar i trädens skugga. Nätterna spenderar dem antingen i en grotta eller i bon som tillfälligt lämnats av nattaktiva jordsvin.

Vegetabiliska ämnen är deras huvudföda, även om vårtsvin är allätare. De gillar att knapra på gräs, bark, bär, eller gräva i marken efter rötter.

Timon

Djur: Surikat

Vart? Kalahari, Botswana

Surikater trivs bäst i Kalaharis sandlandskap. De är väldigt sociala djur, och lever i bon under marken i kolonier med upp till 30 individer. De är aktiva under dagen, och medans de andra flockmedlemmarna arbetar, agerar någon vakt och håller utkik efter fiender för att varna gruppen vid fara.

Landskapet är oftast väldigt torrt, och inte precis vad man minns från filmen, men om man reser under regnperioden så byter landskapet snabbt skepnad till en mycket grönare oas.

Rafiki

Djur: Mandrill

Vart? Gabon eller Kongo

Mandriller, av många ansedda som världens vackraste djur, lever främst i tropiska regnskogar. Där lever de i stora grupper, vissa med över 1000 individer. Även om de är allätare föredrar mandriller att äta frukt.

För att vara ett däggdjur är mandriller ovanligt färggranna. Honor och hanar som ännu inte blivit könsmogna eller har lägre rang i gruppen har inte samma färgstarka utseende. Under hakan, hos bägge könen, finns dessutom ett vanligtvis orangegult skägg.

Shenzi, Banzai och Ed

Djur: Hyena

Vart? Serengeti, Tanzania

Även om hyenor har ett rykte om sig att vara fega, så är verkligheten en annan: de är kända för att köra iväg större rovdjur som t.ex. lejon från deras byten. Hyenor är asätare—de låter inget gå till spillo, även ben och hovar konsumeras—och mycket kloka djur.

Hyenor jagar i flock och är mer aktiva på natten, men genetiskt är de närmare kattdjur än hundar.

Zazu

Djur: Nordlig rödnäbbstoko

Vart? Serengeti, Tanzania

Nordlig rödnäbbstoko, som ingår i familjen näshornsfåglar, förekommer oftast i Afrikas savanner och skogar söder om Sahara, från Sierra Leone till Somalia och söderut till Tanzania.

De äter främst insekter, men också frukt och mindre ryggradsdjur.

Kombinera safari med sol och bad

Vilket bättre sätt att avsluta detta episka äventyr än på en sagostrand på Zanzibar? Det är inte långt från Kenya, och definitivt inte från Tanzanias fastland. Unna er en stunds avslappning efter allt vandrande med spektakulära vyer och friska havsbrisar…

Hakuna matata!

Älskar du också Lejonkungen? Vill du se alla djuren på riktigt? Kontakta oss redan idag för mer information.

Kontakta oss redan idag för mer information

    Jag godkänner att The African Safari Company AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med vår Dataskyddspolicy. *