En sannerligen unik syn.

Lejonexperten Dr Luke Hunter berättar för BBC att bilderna är en syn man ser en gång i livet.


En bebisleopard kan inte ändra sina fläckar, men den här lejoninnan verkar inte bry sig.

Foto: Joop Van Der Linde / Ndutu Lodge


Dessa vackra bilder är de första som någonsin tagits på en vild lejoninna som ammar en unge från en annan art – en extremt sällsynt händelse. Paret upptäcktes av Joop Van Der Linde, en gäst på Ndutu Safari Lodge i Tanzanias Ngorongoro Conservation-område.

Scenen är i Serengeti; den uppvaktande mamman, femåriga Nosikitok. Lejoninnan har en GPS-krage försedd av Kope Lion, en bevarande organisation, och har tre egna unga ungar – födda runt den 27-28 juni 2017.

Foto: Joop Van Der Linde / Ndutu Lodge


Dr Luke Hunter, president och Chief Conservation Officer för Panthera, en global skyddsorganisation för vildkatter som stöder Kope Lion, berättade för BBC att händelsen var ”verkligt unik”.

”Det är inget som, så vitt jag vet, någonsin har hänt tidigare mellan stora kattdjur”, säger Dr Luke Hunter. ”Vi vet att det finns fall där lejonhonorna adopterar och tar sig an andra lejonungar… Men det här har aldrig tidigare skådats. Jag vet inget annat fall – mellan något stort kattdjur för den delen – där arten har adopterat eller vårdat en ung av en annan art.”

De flesta lejoninnorna skulle normalt döda en leopardunge om de hittade en och bara sett den som ett annat rovdjur i en konkurrenskraftig matkedja. Den lilla ungen är tursam som inte dödades på plats, säger dr Hunter.

Foto: Joop Van Der Linde / Ndutu Lodge

Foto: Joop Van Der Linde / Ndutu Lodge


Dr Hunter säger att Nosikitok har ungar i samma ålder som den unga leoparden – två till tre veckor gamla. Hon var ungefär en kilometer från hennes näste, där hennes egna ungar hålls gömda, när hon fann det prickiga substitutet.

”Hon har stött på den här lilla ungen, och hon har behandlat den som sin egen. Hon är övertygad av moderliga hormoner och den hårda skyddsdriften som alla lejonhonor har – de är formidabla mammor”, säger lejonexperten.

Det är ännu oklart vart bebisleopardens mor är, eller om lejoninnan kommer att försöka adoptera ungen på heltid. Den lokala safarilodgen säger att det finns en bosatt leopardhona där som nästan säkert har ungar. Och eftersom Nosikitoks stolthet osannolikt har samma överseende som hon har, skulle det bästa resultatet för leoparden vara en säker återkomst till sin mamma. Dr Hunter säger att hans team är på helspänn för att se vad som kommer hända härnäst.

”Det är en unik händelse och det ska bli fascinerande att se hur detta utvecklas. Naturen är oförutsägbar. Fram tills tidigare i veckan skulle vi ha sagt ’Nä, det händer aldrig’ – och nu händer det!”

Foto: Joop Van Der Linde / Ndutu Lodge


Vill du uppleva Tanzania och se dessa fantastiska kattdjur i sina naturliga miljöer?

Varför inte uppleva livet och ge dina kontaktuppgifter i formuläret nedan för mer information idag? Vi kan hjälpa till med att planera ditt safariäventyr!