En dramatisk minskning av giraffpopulationen under de senaste 30 åren har gjort det högsta landlevande däggdjuret sårbar för utrotning.

giraffes

Siffror har gått från cirka 155 000 år 1985 till 97 000 år 2015, enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN.

Den ikoniska djurarten har minskat på grund av förlust av livsmiljöer, tjuvjakt och oroligheter i många delar av Afrika.

Hittills har bevarandestatusen hos giraffer varit av ”minst bekymmer” hos IUCN. Men i sin senaste globala rödlista över hotade arter, sägs nu girafferna vara ”sårbara”, vilket innebär att under tre generationer har antalet minskat med mer än 30%. Enligt Dr Julian Fennessy, som är ordförande för IUCNs giraffspecialistgrupp, genomgår girafferna en ”tyst utrotning”.

giraffes

En lösning finns

Framgången i att hålla giraffernas nummer högt i södra Afrika har mycket att göra med hanteringen av viltparker för turister, säger experter som tror att den extra uppmärksamhet via IUCN-noteringen kommer att locka ett intresse som gynnar arter.

”Jag tror att girafferna kan överleva, med rätt bevarandeåtgärder, och vi kan se till att djuren får leva i det vilda. Det finns många fall av framgång i bevarandet. Giraffer kan vara en av dessa framgångarna.” Det säger Chris Ransom från Zoological Society of London.


Vill du åka till Afrika på safari och se giraffer? Lämna dina uppgifter så berättar vi mer!