8 robusta Hyena-fakta

Hyenor utmålas ofta som skurkaktiga fegisar, bl.a. i Lejonkungen-filmerna, och alltigenom onda djur. Som så ofta, är verkligheten en annan…

1. Det finns fyra hyenaarter som lever i Afrika och Asien: Brun hyena, Strimmig hyena, Jordvarg (trots namnet är det ingen varg) och Fläckig hyena, som förmodligen är den art man tänker på när man hör ordet hyena.

2. Även om de är mest kända som asätare som snyltar på andra rovdjur, så är de oerhört skickliga jägare, och dödar faktiskt de flesta byten själva. De är även kända för att köra iväg andra, större rovdjur som t.ex. lejon från deras byten.

3. Hyenor jagar ofta i flock, och kan på så vis ta ner stora djur som zebror, antiloper, gnuer och även unga flodhästar. Men de äter också mindre djur som t.ex. fisk, fåglar, ormar, ödlor och insekter.

4. Med starka käkar och tåliga tänder kan de bita igenom det mesta, och låter väldigt lite gå till spillo—även ben och hovar konsumeras.

5. Hyenor är sociala djur, och lever i stora grupper, ibland så stora som 80 individer. Bland fläckiga hyenor så är honorna högst upp i hierarkin, där gruppen leds av en alfahona.

6. Att hyenor skrattar är inte helt taget ur luften—de kommunicerar med skrik, tjut, grymtande och gråtande läten, och har även ett läte som låter lite grann som mänskligt skratt.

7. Studier har visat att hyenor har bättre förmåga att både samarbeta och lösa problem än schimpanser. Deras prefrontala cortex, vilket tros vara kopplat till social intelligens, är lika stort som hos primater.

8. Även om hyenor till det yttre liknar hundar, så är de genetiskt mer släkt med katter. De lever mellan 10 till 25 år.

Vill du åka på safari och se dessa formidabla rovdjur med egna ögon? Kontakta oss redan idag för mer information.