10 bastanta flodhäst-fakta

Dessa bjässar gömmer ofta största delen av sin imponerande kroppshydda under vattenytan, medans öronen, ögonen, och näsborrarna hålls ovanför vattenytan. Flodhästar har fascinerat oss i tusentals år, och är även populära utanför djurvärlden, som maskotar, i populära sånger, och som sällskapsspel. Men om du trodde att de bara var lata, gäspande badare, så måste du tänka om…

1. Flodhästen kommer på plats nummer 3 i kategorin världens största landlevande däggdjur, bakom elefanter och noshörningar. Trots deras yttre likheter med grisar, så är deras närmaste släktingar faktiskt valar och delfiner. De gick skilda vägar för ca 55 miljoner år sedan.

2. De har väldigt karakteristiska drag: en minst sagt bastant kropp som mest liknar en tunna och ett enormt gap med imponerande tänder. Vuxna flodhästhanar väger oftast runt 1500 kg, medans honorna runt 1300 kg. Den tyngsta flodhästen som har rapporterats vägde över 3000 kg. Trots deras tyngd och korta ben, så kan de komma upp i hastigheter på 30 km/h på kortare sträckor.

3. För att komma undan den Afrikanska solens hetta, så spenderar flodhästar större delen av dagen med att svalka sig i floder och sjöar. De utsöndrar även en substans (ett rödaktigt sekret från hudkörtlarna) som håller huden fuktig när de vistas utanför vatten. Därifrån kommer det felaktiga påståendet att flodhästar svettas blod. Men denna substans är varken svett eller blod.

4. De lever ca 40 år i det vilda, medans de i fångenskap kan bli upp till 50 år gamla.

5. Flodhästar lämnar ofta vattnet vid skymning för att leta efter föda, speciellt gräs. Sedan spenderar de natten med att äta, oftast runt fyra till fem timmar, och under den tiden kan de få i sig så mycket som 55 kg gräs.

6. Flodhästar kan hålla andan i upp till fem minuter under vattnet. När den är i vattnet med bara näsborrarna ovanför ytan, så minskar deras puls till ca 20 slag i minuten, jämfört med ca 60 slag i minuten uppe på land. De behöver också markant mindre andetag, och klarar sig då på ca 3 andetag i minuten, jämfört med ca 10 på land.

7. Trots att de är delvis vattenlevande så är vuxna flodhästar dåliga simmare. De kan inte heller flyta. De påträffas sällan i djupt vatten, och i så fall går de längs botten. Flodhästar kan stänga både öron och näsa när de är under vatten, därför kan även unga dia under vattnet.

8. Flodhästar lever i grupper med upp till 30 individer, ledda av en dominant hanne. Dessa hannar är väldigt måna om sin grupp och territorium, och slåss ofta med andra hannar. De markerar sitt territorium genom avföring som de sprider med hjälp av sin svans, och agerar ungefär som en vattenspridare när de snurrar den.

9. Deras “gäspningar” är faktiskt menat som avskräckande exempel åt andra hannar, inte ett tecken på att de är trötta. Flodhästar kommunicerar med varandra genom stön, grymtningar, rytande ljud och väsande ljud. De har även den unika förmågan att kunna kommunicera med varandra ovanför vattenytan och under vattnet samtidigt.

10. Flodhästar är oftast väldigt aggressiva, och anses generellt vara bland de farligaste djuren i Afrika.

Vill du åka på safari och uppleva dessa kolossala djur med egna ögon? Kontakta oss redan idag för mer information.