8 färggranna fakta om Flamingon

Det finns i stort sett bara ett djur man tänker på när färgen rosa kommer upp i djursammanhang: flamingo. Även människor med noll intresse för djur och fåglar vet hur en flamingo ser ut; dessa fåglar och deras karakteristiska utseende pryder kläder världen om och har även inspirerat badleksaker och miljontals plastiga trädgårdsdekorationer.

1. Det finns sex olika arter av flamingo, fyra av dem hittas i Syd- och Centralamerika och Karibien: Karibflamingo, Chileflamingo, Punaflamingo och Andinsk flamingo. Två av dem hittas i Afrika, Asien och Europa: Större flamingo och Mindre flamingo.

2. Större flamingo är den största av de sex arterna. De kan bli upp till 1,5 meter höga och väga upp till 4 kg. De kan ha ett vingspann så brett som 150 cm. Mindre flamingo är de minsta, och är ca 80 cm höga och väger ca 2,5 kg.

3. Unga flamingor har en gråaktig fjäderdräkt, men med tiden blir den mer färggrann. Vuxna flamingors fjäderdräkt varierar mellan ljusrosa till en intensiv röd färg, och kommer från karotenoider som är en grupp ämnen som de får i sig via djur- eller växtplankton. Dessa karotenoider bryts sedan ned till pigment av enzymer i levern. I regel är en välgödd flamingo mer färggrann, och därför en mer önskvärd partner. Blekare eller vita flamingor är oftast undernärda eller sjuka. Flamingor som lever i fångenskap är ett undantag, då de kan se blekare ut om de inte får i sig samma mängd karotenoider som i det vilda.

4. Flamingors näbbar är vinklade nedåt i nästan 90° vinkel. Med denna, upp och ner, filtrerar dem bort lera och annat oönskat, medans små räkor och alger blir kvar.

5. Flamingor står ofta på endast ett ben, medans det andra är instoppat under kroppen. Forskarna är inte helt säkra på varför de gör detta. Vissa tror att de gör det för att konservera kroppsvärme, då de ofta står i kallt vatten. Men man har även observerat detta beteende hos såväl flamingor som står i varmt vatten och som står uppe på land. En annan teori är att det minskar energiåtgången, då det krävs mindre muskelkraft att stå och balansera på endast ett ben.

6. Vissa flamingoarter utför en spektakulär (och väldigt rolig) uppvaktningsdans där de går runt i grupp och utför koordinerade rörelser. När de har hittat sin partner, så håller oftast flamingor ihop hela livet.

7. Namnet flamingo kommer antingen från det portugisiska eller spanska flamengo, vilket betyder flammfärgad.

8. I det vilda kan flamingor leva upp till 30 år, och i fångenskap kan de bli över 40 år gamla.

Vill du åka på safari och uppleva dessa färgglada fåglar ute i det vilda? Kontakta oss redan idag för mer information.