10 spännande saker att göra på Zanzibar

1. Jozaniskogen

Jozani Chwaka Bay nationalpark finns på huvudön Unguja, och är med sin storlek på 50 km2 Tanzanias minsta nationalpark, och Zanzibars enda.

Den är kanske mest känd för den Röda Colobusapan (även kallad Zanzibarguereza) som bara finns här. Andra djur som du kan se i Jozani är Aders dykare (skogslevande dykarantilop), Sykes apa, träddassar (en sorts klippgrävlingar), galago (eller öronmakier), civett (eller afrikansk sibetkatt), snabelhund (en art av springnäbbmöss), påfågel, kameleont, samt en hel mängd olika arter fjärilar och fåglar.

Zanzibarleoparden ansågs vara utdöd, men då den blev fångad med hjälp av en kamerafälla för något år sedan har hoppet om dess överlevnad ökat markant.

2. Zanzibars Stenstad

Stone Town (eller Stenstaden på svenska) ligger på västra kusten av Unguja, den största av Zanzibars paradisöar, och är den gamla delen av Zanzibar City, Zanzibars huvudstad. Det är en alldeles underbar labyrint av gamla charmiga stenhus, affärer, basarer och moskéer, med människor som sitter och samtalar på gatuhörnen över en kopp kaffe. När man traskar bland de smala gränderna och insuper atmosfären, färgerna, ljuden och lukterna (speciellt doften av kryddor), känns det verkligen som att förflyttas tillbaka i tiden.

Kuriosa:

Sångaren Freddie Mercury från rockgruppen Queen föddes i Zanzibars Stenstad, då en brittisk koloni, den 5 september 1946 som Farrokh Bulsara.

3. Prison Island – Mörk historia och jättesköldpaddor

Changuu Island, eller Prison Island som den också kallas, är en ö ungefär en halvtimmes båtfärd från Zanzibars huvudö Unguja.

På 1860-talet användes ön som ett fängelse för upproriska slavar, och senare när slaveriet avskaffades fungerade det som ett läger dit människor med dödliga sjukdomar skickades till.

Numera är ön statligt ägd och även en fristad för en samling utrotningshotade Aldabrasköldpaddor; gigantiska sköldpaddor från Aldabra, en gåva från den brittiske guvernören i Seychellerna.

4. Shoppa på Darajani Market

Traska iväg till Darajani Market i hjärtat av Stone Town för en shoppingupplevelse utöver det vanliga, där dina sinnen och fantasi garanterat blir kittlade—färger, ljud, och lukter av alla dess slag.

Här finns alltifrån kläder och köksredskap till färskt bröd, grönsaker och frukt. Om man dessutom är ute i god tid, det vill säga väldigt tidigt på morgonen, kan man beskåda Darajani Markets stora fiskauktion.

Om man blir hungrig under dagens gång, eller bara vill pröva något nytt, finns allehanda matstånd där man hittar utsökt mat med inspiration hämtad från alla världens håll.

Darajani Market är även där de lokala människorna handlar, så det är definitivt ingen turistfälla. Men glöm inte att pruta!

Shopping överlag i Stone Town är något alldeles fantastiskt. Små butiker och gatustånd utspridda överallt där man kan köpa konst, prydnadsföremål, smycken (både Zanzibar-inspirerade och Massaj-armband), unika träföremål gjorda av Zanzibarier, och så självklart kryddor av alla dess slag.

5. Spice Tour / Kryddrundtur

Känd för dess mångåriga kryddhandel, Zanzibar kallas även The Spice Island (Kryddön). Det bästa sättet att fördjupa sig i kryddornas inverkan på industri, kultur och Zanzibar som helhet är att ta en kryddrundtur. Där följer du med en lokal expertguide som berättar om kryddindustrins ursprung och om de många kryddor som Zanzibar producerar och handlar med, samt deras unika egenskaper och vad de används till.

Du får även smaka på kryddorna, som t.ex. gurkmeja, kanel, och vanilj, som används till både matlagning och inom lokal traditionell medicin.

6. Dyk med valhajar

Valhajen är inte bara världen största haj, utan också världens största levande fiskart. Dessa vackra, majestätiska och avslappnade varelser gör ett enkelt dopp i havet till något nästan överväldigande—tänk dig att simma bredvid någonting som är längre än en buss, men samtidigt lekfull och nyfiken.

Generellt samlas dem mellan oktober och april vid Kenyas södra kust och runt Zanzibars öar.

7. Lokal Mat på bl.a. Forodhani Gardens

Det faktum att Zanzibar länge varit ett handelscentrum har gjort under för deras kökskonster. Då influenserna kommer från världens alla hörn är det en riktig smältdegel av det bästa dessa kulturer har att erbjuda. Man behöver inte gå långt för att hitta något underbart att äta.

Det finns även guidade Food Tours (Matrundturer) som hjälper dig att hitta den bästa maten på Zanzibar.

Forodhani Gardens, vid stranden i Stone Town, ställer varje kväll gatuförsäljare upp sina bås där du kan smaka på lokala delikatesser i alla dess former. Det här är street food på riktigt. Här säljs solmogna frukter, sockerrörsjuice, mishkaki (som kebab), biryani, chips mayai, samosa, grillade grönsaker och fisk, skaldjur, soppor, den lokala specialiteten Zanzibarpizza, och mycket, mycket mer.

Om du föredrar restauranger så finns det spännande alternativ på alla hotellen hos The Zanzibar Collection, vare sig det är romantiska middagar för två  eller större sällskap. Dessutom har varje restaurang egen trädgård, så ingredienserna är både lokala, färska och fulla av smak.

8. Lär dig laga mat Zanzibar-style

Det smakrikaste sättet att få en inblick i lokal kultur, och speciellt i Zanzibars rika kultur, är via maten. Det finns en rad olika matlagningsklasser du kan ta, där du även får följa med till marknaderna för att köpa alla nödvändiga ingredienser. En souvenir som stannar med dig hela livet!

9. Revsafari

Ta en promenad vid lågvatten tillsammans med en lokal guide ut till korallrevet och upplev det spektakulära marina livet från så nära håll du kan komma. Guiden visar och berättar om korallerna och de många unga fiskarna som söker tillflykt i det grunda vattnet, och du kommer även att få höra hur själva korallen är avgörande för ön och dess invånare samt en del information om livet på havet som de små fiskarna sedan möter.

10. Dyk eller snorkla vid Mnemba-atollen

Med ett rev som är minst sagt färgrikt, och goda chanser till att se delfiner på vägen dit, är Mnemba atollen (en ringformad ö eller öar av korall) en väldigt populär utflykt.

Även om det är en privat ö, så kan man ta en båttur ut och ankra precis vid stranden. Sen är det bara att hoppa ner i vattnet så kan man utforska det fantastiska undervattenslivet med snorkel eller dykutrustning. Förutom färggranna koraller finns det mängder med fisk och andra spännande varelser som lever i vattnet

Om du inte vill bli blöt, så går det lika bra att slappa på båten och bara njuta av den paradisliknande omgivningen.

Bonus: åk i en Dala Dala – Zanzibars kollektivtrafik

Dala dala är det mest populära färdmedlet bland lokalbefolkningen och dessutom det billigaste på Zanzibar, och varierar mellan att vara en minibuss eller ett lastbilsflak. De är oftast fullpackade, men garanterat en upplevelse man inte vill missa.

The African Safari Company hjälper er med glädje att arrangera äventyr som dessa.

Vill du uppleva Zanzibars oslagbara magi på egen hand? Kontakta oss redan idag för mer information.