10 finurliga fakta om Schakaler

I folksagor beskrivs ofta schakaler som sluga djur, men också som riktiga upptågsmakare. Även om detta är något överdrivet, så är de kända för att kunna anpassa sig till i stort sett alla miljöer—tänk på dem som Afrikas motsvarighet till Nordamerikas prärievarg.

1. Det finns tre schakalarter: Sidstrimmig schakal (eller Strimmig schakal) och Schabrakschakal (eller Svartryggad schakal) som båda återfinns söder om Sahara, och Guldschakal som återfinns i centrala Eurasien.

2. I forntida Egypten ansågs schakalen som ett heligt djur. Anubis, guden associerad med mumifiering och livet efter döden, avbildades som en människokropp med ett schakalhuvud.

3. Som allätare konsumerar de både kött och växter. Deras diet består av lite allt möjligt: insekter, fåglar, reptiler, frukt, bär, gräs, små däggdjur och grodor, och även kadaver. De är inte kinkiga, med andra ord.

4. Varje schakalfamilj har sina alldeles egna läten, som bara familjemedlemmarna reagerar på. Den sidstrimmiga schakalen kan dessutom ge ifrån sig ett uggleliknande läte.

5. Schakaler lever mellan 8 och 10 år ute i det vilda, och kan bli upp till 15 år gamla i fångenskap.

6. De är för det mesta nattaktiva, och gömmer sig i buskar och snår under dagen.

7. Schakaler är väldigt ljudliga av sig, och kommunicerar med skrik, gläfs, morrande och gälla tjut, speciellt när ett byte har lokaliserats.

8. Mankhöjden på schakaler är generellt runt 35 – 50 cm, 70 – 90 cm långa, och väger mellan 6 och 18 kg.

9. Schakaler har en fysik som är väl anpassad för jakt, speciellt på långa distanser. De kan hålla en hastighet på ca 17 km/h väldigt länge, och på kortare sträckor kan de komma upp i hastigheter så höga som 65 km/h.

10. Schakaler lever antingen ensamma eller i par, och ibland även i små grupper, vilket ger bättre skydd mot rovdjur och även underlättar jakten. Men det vanligaste är monogama par.

Vill du åka på safari och uppleva schakaler på riktigt? Kontakta oss redan idag för mer information.