Zanzibars Stenstad

Stone Town (eller Stenstaden på svenska) ligger på västra kusten av Unguja, den största av Zanzibars paradisöar, och är den gamla delen av Zanzibar City, Zanzibars huvudstad. Det är en alldeles underbar labyrint av gamla charmiga stenhus, affärer, basarer och moskéer, med människor som sitter och samtalar på gatuhörnen över en kopp kaffe. När man traskar bland de smala gränderna och insuper atmosfären, färgerna, ljuden och lukterna (speciellt doften av kryddor), känns det verkligen som att förflyttas tillbaka i tiden.

  • På Swahili heter Stenstaden “Mji Mkongwe” vilket betyder gammal stad

Stone Town är en populär turistattraktion i Tanzania, och en stor del av dess ekonomi är beroende av turismen och dess relaterade aktiviteter.

År 2002 upptogs Stone Town på Unescos världsarvslista, där de flesta byggnader är från 1800-talet, som ett utmärkt exempel på en Swahilisk handelsstad. Det är dess historiska och konstnärliga betydelse som utmärker Stenstaden, med kulturella influenser från det afrikanska, indiska, europeiska och det arabiska.

På 1800-talet blomstrade Stone Town som ett handelscentrum. Det var särskilt känt för handel med kryddor (mestadels kryddnejlika) och slavar. Said ibn Sultan, sultan över Oman, förflyttade hela sitt högkvarter till Zanzibar på 1830-talet. Kryddor blev under Said ibn Sultans styre successivt en allt viktigare ekonomisk källa. Den arbetskraft som krävdes blev grund till en av Afrikas största slavmarknader och de flesta slavarna var från det afrikanska fastlandet. Runt mitten av seklet hade sultanatet ett nära förhållande till britterna; David Livingstone är till exempel känd för att ha stannat i Stone Town år 1866 medan han förberedde sin sista expedition till Östafrikas inre områden.

Kuriosa:

Sångaren Freddie Mercury från rockgruppen Queen föddes i Zanzibars Stenstad, då en brittisk koloni, den 5 september 1946 som Farrokh Bulsara.

David Livingstone, brittisk upptäcktsresande, fick ett hus uppkallat efter sig i Stone Town. Det tillhandahölls av sultanen för Livingstones användning från januari till mars 1866 så att han kunde förbereda sin sista expedition. Livingstone House som huset hette, köptes år 1947 av Zanzibars regering.

Vill du resa till Zanzibar och själv utforska Stone Town? Kontakta oss redan idag för mer information. Lämna din mail så hör vi av oss till dig!