Det kryllar av kryddor här på Zanzibar.

Sista utflykten för denna resa blev en guidad tur genom Spicetown och Stonetown. Turen bestod av en promenad runt området där det b.la fanns växter, träd och buskar med gurkmeja, ingefära, annanas, kanel, peppar, kardemumma, muskotnöt, vanilj m.m.

Vår guide förklarade att de använder många av kryddorna som medicin då de har läkande effekter för högt blodtryck, diabetes, inflammation och impotens.

De grävde fram en liten rot av gurkmeja som är släkting till ingefära och vi tog en tugga, men den gula färgen tog över hela munnen och vi började skratta högt! Vi passade på att köpa hem några kryddor, bl.a. swahilisk curryblanding, kanel, ingefära och torkad koriander.

Innan det var dags att åka till flygplatsen stannade vi förbi det kända Stonetown, som är känd för sin rika kultur och historia, speciellt kring olika sultaner.  Vi gick igenom en frukt- och fiskmarknad. Jag har aldrig upplevt en sådan lukt förut och det var både fascinerande och stötande att se alla fiskar ligga där i värmen bland massa flugor och inälvor.

Det är just upplevelser som dessa som också gör att man får mer perspektiv på hur olika vi människor lever. När vi gick igenom Stonetown kändes det som att man tog sig tillbaka i tiden. Det är gränder och små gångar, människor som sitter runt varje gatuhörn och samtalar, hänger och säljer olika saker. Byggnaderna är gjorda av sten och fasaderna är väldigt slitna. Vill man uppleva Zanzibar på riktigt, så ska man absolut gå förbi Stonetown – och glöm inte att ta med kontanter för shopping.

Nu när vi skriver detta sitter vi på flyget hem till Sverige.

Vi är oerhört tacksamma för den här resan och vi kommer hem igen med mottot – HAKUNA MATATA!


Klicka här för att visa hela fotoalbumet från Dag 12 på Facebook

Vill du ha svar på frågor?

Vi kan höra av oss till dig gällande just din resa. Lämna dina uppgifter så hörs vi inom 24 timmar!