Sällsynta vita giraffer upptäckta i Kenya har fångats på kamera för första gången.

Två vita giraffer, en mor och hennes kalv, fångades på kamera vid Ishaqbini Hirola Conservancy i Kenya.


Deras krämfärgade pigment beror på ett genetiskt tillstånd som kallas leucism, vilket beror på en partiell förlust av pigmentering i djurets hud, hår, fjädrar, skalor eller nagelband, men inte ögonen.


Hirola Conservation Program, en icke-statlig organisation som förvaltar området, skrev i ett blogginlägg att girafferna först upptäcktes av en lokal bybo.

”De var så nära och extremt lugna och verkade inte störda av vår närvaro” står det i blogginlägget. ”Modern fortsatte stega fram och tillbaka några meter framför oss och signalerar samtidigt till babygiraffen att gömma sig bakom buskarna.”


Enligt bloggposten har de enda två kända observationerna av vita giraffer gjorts i Kenya och Tanzania. ”De första rapporterna om en vit giraff i naturen rapporterades i januari 2016 i Tarangire National Park, Tanzania. Den andra observationen rapporterades i mars 2016 i Ishaqbini Conservancy, Garissa County, Kenya.”

Det har rapporterats att detta är första gången som dessa djur har fångats på kamera. Naturreservatet delade först videon på YouTube förra månaden och klippet har nu blivit viralt. Kommentarer på YouTube har uttryckt oro för att kännedomen om djurens plats skulle kunna locka potentiella tjuvjägare.

Det är okänt hur många vita giraffer som strövar omkring på jorden, men Afrikas giraffpopulation som helhet har djupdykt nästan 40 procent under de senaste 30 åren och ligger nu på drygt 97 000 individer på grund av förlust av livsmiljöer, jakten på kött och internationell handel med snideri på ben och troféer.


Vill du uppleva Kenya och dess magi med egna ögon?

Varför inte uppleva livet på savannen i Kenya? Dela dina kontaktuppgifter i formuläret nedan för mer information idag. Vi kan hjälpa till med att planera ditt safariäventyr!