8 tuffa fakta om vårtsvin

Vårtsvin är kanske mest kända genom Disneyfilmen Lejonkungen och det oförglömliga vårtsvinet Pumbaa. Men de är inte på många människors önskelista över djur de vill se på en safari, vilket är synd: dessa djur ser väldigt speciella ut, gillar att skoja och vårtsvinsungar är bland det gulligaste som finns. Dessutom är vårtsvin en väldigt vanlig syn när man är ute på safari…

  1. Med sina imponerande betar och stora platta huvuden ser vårtsvin riktigt elaka ut, men de undviker oftast att slåss med rovdjur som t.ex. lejon, leoparder och afrikanska vildhundar, och istället springer iväg eller gömmer sig i en håla. De rusar ofta ner i hålor med ändan först, så de kan försvara sig med sina vassa betar.
  2. Om de beslutar sig för att attackera, så gör vårtsvinen det med sina långa betar, som även används till att gräva. De nedre kan bli över 15 cm långa, och de övre 25 cm. Det är speciellt de nedre betarna som används vid kamp, både med andra vårtsvin och för att skydda sig mot rovdjur.
  3. De nedre betarna blir dessutom sylvassa utan mycket ansträngning, detta då de gnids mot de övre betarna varje gång vårtsvin öppnar och stänger munnen, och på så sätt slipas dem konstant.
  4. Mankhöjden är så hög som 85 cm, de kan bli så långa som 1,5 meter, och väga över 150 kg. De kan uppnå hastigheter över 45 km/h, och tröttar ofta ut rovdjuren som jagar dem. Som namnet antyder, har de vad som ser ut som vårtor på sidan av ansiktet, men är faktiskt en blandning av ben och brosk, och skyddar dem när de slåss.

  1. Vårtsvin anses ofta som ilskna och blodtörstiga djur som attackerar allt i dess närhet. Detta stämmer inte. De är faktiskt mestadels växtätare, där rötter, bär, bark, gräs, och diverse plantor utgör merparten av deras kost. Men även insekter finns ibland på menyn, och blir det ont om mat kan de även äta kadaver.
  2. Oxhackare kan ofta ses sittandes på deras ryggar, och picka i sig diverse plågor från deras hud. Man har även sett att vårtsvin låter Sebramanguster och en art av markatta (Chlorocebus pygerythrus, vervet monkey på engelska) plocka bort fästingar från deras hud. De rullar sig även i lera för att dels få bort ovälkomna gäster, men även för att kyla ner sig.
  3. Vårtsvin har utvecklat ett synnerligen speciellt beteende: de går ner på knä när de behöver komma åt kortare gräs eller något annat smaskigt på marken. Detta har lett till att de har grova valkar på knäna som fungerar som knäskydd.
  4. Vårtsvinssuggor som har förlorat sin egen kull har observerats dia “fosterungar” istället (ett beteende som på engelska kallas för allosuck eller allonurse), ungar som inte är deras egna, och detta verkar inte vara en fråga om misstagna identiteter eller ett sätta att knycka mjölk, utan ett tecken på släktskapsaltruism.

Vill du åka på safari och se vårtsvinet Pumbaa på riktigt? Kontakta oss redan idag för mer information.

Kontakta oss redan idag för mer information

    Jag godkänner att The African Safari Company AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med vår Dataskyddspolicy. *