8 respektingivande fakta om gorillor

Mycket av människans fascination för gorillor kommer från deras många likheter med oss. Efter schimpanser och bonoboer är faktiskt gorillor våra närmaste släktingar. Mellan 95 till 99% av vårt DNA är identiskt med gorillornas.

  1. Gorillor är världens största nu levande primater, med en kropp lika lång som en människas, men med betydligt bredare axlar och dessutom avsevärt tyngre. Det finns två arter: den Östliga Gorillan, som lever i regnskogarna i Demokratiska republiken Kongo, Uganda och Rwanda, och den Västliga Gorillan som lever i Gabon, Republiken Kongo, Ekvatorialguinea, Kamerun, och Centralafrikanska Republiken.
  2. De har, precis som vi människor, en rad olika känslor som de uppvisar—de har t.o.m. olika personligheter. Bland annat sörjer de och visar även medlidande, de skrattar, och skapar starka familjeband, och vissa menar även att de kan tänka på både framtiden och det som har varit.
  3. I det vilda har gorillor även observerats använda verktyg. En hona sågs använda en gren för att mäta djupet i ett träsk, och en annan använde en stubbe som en bro över ett vattendrag. De har även observerats använda stenar för att öppna palmnötter.
  4. De är främst växtätare, där merparten av deras diet består av löv, skott och märgen hos träd, samt en del frukter. Men de stoppar även i sig diverse insekter och liknande smådjur, som termiter, myror, sniglar och larver.

  1. Även om filmer som King Kong visar en gorilla som gärna förstör hela städer, så är det just det: bara en film. Gorillor må vara starka djur, men de är minst lika skygga. Generellt undviker de konflikter och lever fridfulla liv, så länge de inte blir skrämda eller känner sig hotade. Istället gestikulerar de och gör en massa oljud. Silverryggar och även mammor med ungar är speciellt skyddande.
  2. Den dominanta hannen, silverryggen, skyddar inte bara gruppen från rovdjur och ungar från att bli dödade, utan agerar också medlare vid konflikter inom gruppen, bestämmer gruppens rörelser, och även beslut som rör hela gruppen.
  3. Det är svårt att mäta exakt hur starka gorillor är, men man tror på mellan 4 till 10 gånger så starka som en genomsnittlig vuxen människa. De kan enkelt riva ner ett helt bananträd, och har också flytt från järnburar genom att bända upp gallret. Gorillor har en bitkraft på omkring 1300 psi, vilket kan jämföras med hyenans på ca 1100 psi, och lejonets på ca 700 psi.
  4. I det vilda kan gorillor bli nära 40 år, och i fångenskap över 50 år gamla.

Vill du åka på safari och uppleva dessa mystiska djur på riktigt ute i det vilda? Kontakta oss redan idag för mer information.

Kontakta oss redan idag för mer information

    Jag godkänner att The African Safari Company AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med vår Dataskyddspolicy. *