10 storväxta Giraff-fakta

Att de är världens högsta idag landlevande djur kan man nästan förstå av att bara titta på en fullvuxen giraff. De kan bli så långa som nästan 6 meter, och bara halsen kan bli över 2 meter.

1. Giraffer har en minst sagt glupsk aptit: de spenderar större delen av dagen till att äta, och kan sätta i sig så mycket som 40 kg löv.

2. De blir ca 25 år gamla ute i det vilda, medans man i fångenskap har haft giraffer som blivit nära 40 år gamla.

3. Nyfödda giraffungar välkomnas till världen med ett fall på över 1 meter, då deras mammor föder stående. Inom 1 timme kan de stå på sina egna ben, och inom några timmar kan de springa runt. Mammorna kommer oftast till samma ställe där de själva föddes för att föda.

4. Giraffer kan, på korta sträckor, springa så snabbt som 60 km/h, och om det behövs kan de bibehålla en fart på ca 50 km/h över flera kilometer.

5. Giraffernas tunga har inte bara en bra gripförmåga, och kan bli upp till 50 cm långa, de är dessutom mörka på större delen av den. Man tror att det är ett sorts naturligt solskydd.

6. Giraffer sover oftast stående, men om de sätter sig ner på marken så är det bara för en kort stund, då det är en väldigt utsatt situation för dem.

7. Dess latinska namn, Giraffa camelopardalis, kommer från det antika grekerna som tyckte att de såg ut som kameler med en leopardrock.

8. Även om deras halsar är längre än de flesta människor, så har de faktiskt lika många halskotor som oss, nämligen 7 stycken. Vad som skiljer oss åt är att deras är i jumbostorlek: varje halskota är ca 30 cm.

9. Precis som våra fingeravtryck, så är giraffens prickar unika för varje individ.

10. Giraffens cirkulationssystem är väl anpassat för dess höjd: deras hjärta mäter ca 60 cm, och väger ca 10 kg. Hjärtats väggar kan bli så tjocka som 8 cm, och slår i genomsnitt 150 slag per minut.

Vill du åka på safari och se dessa snälla jättar på riktigt? Kontakta oss redan idag för mer information.