8 gracila fakta om Thomsongaseller

När du frammanar bilden av en gasell, så är det i nio av tio fall en Thomson du tänker på. Dessa snabba och smidiga djur kan uppnå hastigheter uppemot 90 km/h på kortare sträckor, vilket gör dem till det femte snabbaste landlevande djuret i världen.

1. Thomsongasellen kan nå en mankhöjd på 85 cm, och väga upp till 35 kg. Dess mest karakteristiska detalj är den svarta linjen på sidan som går runt hela dess kropp (även kallat gasellband). Den största delen av dess päls är ljusbrun med en vit buk.

2. Båda könen har horn, men honorna kan ibland även vara hornlösa. Dessa vackra horn, långa, spetsiga och svagt svängda, har även “ringar” från botten till toppen. Hanarnas horn kan bli upp till 45 cm långa, medans honornas upp till 15 cm.

3. Thomsongasellen är en av många arter av gaseller, men förmodligen den mest kända. Gaseller som art förekommer mest i Afrika (förutom Madagaskar), men finns även i Asien, bl.a. i Indien och Kina. Thomsongasellen lever på savannen i Afrika, främst i Kenya och Tanzania.

4. Deras diet varierar på vilken säsong det är: under regnsäsongen äter de för det mesta gräs, medans under torrsäsongen så knaprar de i sig löv från buskar, örter och klöver.

5. Hanar har välutvecklade preorbitala körtlar vid ögonen med vilka de doftmarkerar sitt territorium.

6. I det vilda kan Thomsongaseller leva upp till 15 år.

7. Deras främsta fiender är geparder, vilka kan nå högre hastigheter på raka sträckor, men Thomsongasellen kan istället springa längre och svänga snabbare. Detta sicksackande räddar dem ofta från rovdjurens käftar. Även leoparder, lejon, hyenor, krokodiler och pytonormar är fiender, och deras små är även jagade av örnar, afrikanska vildhundar, schakaler och ibland babianer. En minst sagt lång lista med fiender.

8. Ett utmärkande beteende hos Thomsongasellen är vad som på engelska kallas stotting eller pronking, och är höga hopp med sträckta ben. Man tror att dem gör så för att avskräcka rovdjur och även visa upp sin styrka.

Vill du åka på safari och uppleva dessa makalösa sprinters med egna ögon? Kontakta oss redan idag för mer information.