10 intressanta fakta om Noshörningar

Dessa ikoniska djur, bepansrade och byggda som något taget direkt ur Jurassic Park, strövade omkring på jorden redan för ca 60 miljoner år sedan. Men de flesta av de tidiga noshörningsarterna saknade faktiskt helt dess karakteristiska horn…

1. På jorden finns för närvarande fem arter av noshörning: Javanoshörning, Sumatranoshörning och Indisk pansarnoshörning, som alla lever i tropisk skog och träskmarker i Asien, medans den Svarta och Vita noshörningen lever i Afrika.

2. Noshörningar fick sitt namn från grekiskan, där rhis betyder näsa/nos, och keras betyder horn: rhinokeros. Java- och Indisk pansarnoshörning har ett horn, medans Sumatranoshörningen och de Vita och Svarta noshörningarna har två.

3. Noshörningar är bland de största levande djuren, där alla fem arter kan väga över 1 ton. De är alla växtätare, har ganska små hjärnor för sin kropp (ca 400-600 g), och hud som är mellan ca 1,5 cm tjock till 5 cm. Vita noshörningar är de största av dem alla, där hanarna kan väga över 3 ton, ha en mankhöjd på över 2 meter, och bli över 4 meter långa.

4. När det är som varmast på dagen kan man oftast hitta dem sovandes i skuggan eller rullandes i gyttja. Leran skyddar huden från den starka solen och insekter, och kyler även ner dem.

5. Vuxna noshörningar har inga naturliga fiender, förutom människan. Men ungar kan falla offer för stora kattdjur, krokodiler, och även hyenor och Afrikanska vildhundar.

6. Det beräknas att under 30 000 noshörningar finns kvar i det vilda, jämfört med nästan en halv miljon i början på 1900-talet. Det största hotet är tjuvjakt, och främst för deras horn, som används i traditionell medicin och som afrodisiakum framförallt i Asien. Deras horn består av keratin, samma protein som våra naglar och hår, så det är bara vidskepelse att de skulle ha någon speciell verkan.

7. I det vilda lever noshörningar i genomsnitt mellan 35 och 40 år. Där lever de oftast ensamma men ibland syns mindre grupper av dem ute på savannen. I fångenskap kan de bli upp till 50 år gamla.

8. Deras närmaste släktingar är faktiskt hästar, zebror och tapirer. De tillhör alla ordningen uddatåiga hovdjur.

9. Noshörningar har väldigt dålig syn, men desto bättre hörsel och luktsinne. Ett objekt på över ca 30 meter ifrån dem har de svårt att se.

10. Ett sätt som noshörningar kommunicerar med varandra är genom deras dynga. Genom att sniffa andras biologiska avfallshögar, som alla har en unik lukt, kan de identifiera individen som lämnade det. De kan också utröna ålder, kön och reproduktionsstatus utifrån dyngan. Det är också effektivt för att markera revir med.

Vill du åka på safari och se noshörningar ute i det vilda? Kontakta oss redan idag för mer information.