10 vilda fakta om den Afrikanska buffeln

Den svarta döden. Änkmakaren. Det finns många smeknamn för den afrikanska buffeln, ett djur som inte ser så värst farligt ut. För de mesta stirrar de på dig med ett helt neutralt ansiktsuttryck—ett riktigt pokerface. Men tillsammans med elefanter, noshörningar, leoparder och lejon ingår dem i The Big Five, en gammal jägarterm som beskrev de fem farligaste djuren att jaga…

1. En anledning till att den afrikanska buffeln anses vara så farlig är att när de är skadade eller känner sig hotade, så blir de extremt aggressiva och alla som befinner sig i dess närhet är i farozonen. Många rovdjur, bl.a. lejon, har fått smaka på detta många gånger om.

2. Afrikansk buffel, eller också Kafferbuffel, förekommer över stora delar av Afrika söder om Sahara. Till skillnad från sin asiatiska motsvarighet, den domesticerade vattenbuffeln (eller också asiatisk buffel), så har den afrikanska buffeln aldrig tämjts, till stora delar på grund av sitt häftiga temperament.

3. Vuxna och friska bufflar blir sällan utvalda av rovdjur. Däremot skadade eller försvagade bufflar och unga individer blir frekvent jagade av lejon. Men även om det är en hel flock lejon som jagar, så är det väldigt farligt att gå efter en medlem av en buffelhjord. I nio av tio fall kommer hjordens medlemmar att försöka hjälpa vem det än är som lejonen har valt ut. Det är inte ovanligt att bufflar t.o.m. dödar lejon som har försökt.

4. Lejon och krokodiler, och också människan, utgör de största hoten mot afrikanska bufflar. Leoparder och hyenor försöker sig i regel endast på att ta ungar eller försvagade individer.

5. Om möjligt, så formar bufflar en cirkel runt de unga, gamla och försvagade medlemmarna i hjorden när ett rovdjur är nära. De skapar således en barriär av imponerande horn och muskelkraft som få rovdjur ens vågar försöka ge sig på.

6. Afrikanska bufflar kan springa så snabbt som 57 km/h över kortare sträckor. I det vilda lever de i ca 20 år.

7. Fåglarna som man oftast ser sitta på deras ryggar är oxhackare. De proppar i sig fästingar och liknande plågor från deras hud.

8. Deras diet består till största del av gräs och liknande vegetation. Då det är oerhört varmt under dagarna, äter de under de svalare timmarna och vilar för de mesta då solen står som högst på himlen.

9. Mankhöjden varierar mellan 1 till 1,7 meter, totala kroppslängden mellan 1,5 till 3,5 meter, och vikten kan överstiga 1000 kg. Den afrikanska buffeln har ingen vidare syn, men deras hörsel, och speciellt deras luktsinne är utomordentligt.

10. Det sägs att elefanter har bra minne, men så även den afrikanska buffeln. Det finns många historier där bufflar har stått i bakhåll på jägare som följer efter dem eller har attackerat dem förut, och så även med lejon.

Vill du åka på safari och se dessa imponerande djur med egna ögon? Kontakta oss redan idag för mer information.