3 fantastiska platser i Afrika

Afrika är en kontinent av sällan skådad skönhet, med höga berg, djurrika sänkor och sprickor, djungel, öken och savanner, och ett oerhört rikt marint liv. Då det är lönlöst att välja ut en enda plats som den allra bästa, eftersom alla de olika platserna har sina egna unika kvaliteter, har vi här i alla fall listat tre du garanterat inte vill missa…

Sossusvlei, Namibia

Sossusvlei, Namibia

Detta spektakulära ökenlandskap är hem till några av världens högsta sanddyner, vissa nästan 400 meter höga. När man står där på toppen, omgiven av sand som skiftar mellan brun, röd och guld, kan man inte annat än inspireras av den fantastiska värld vi lever i och dess många under.

Sossusvlei är ett salt och lerbäcken omringat av sanddyner i den södra delen av Namiböknen, i Namib-Naukluft nationalpark.

Namnet Sossusvlei är av blandat ursprung, och betyder något i stil med återvändsträsket. Vlei är ett ord på Afrikaans som betyder träsk, medans Sossus är Namaspråket och betyder ungefär ingen återvändo eller återvändsgränd. Namnet har det fått för att det är ett avrinningsområde utan utflöde för den kortlivade Tsauchabfloden.

Okavangodeltat, Botswana

Okavangodeltat, Botswana

Detta skiftande delta är ett av Botswanas riktiga pärlor. Här finns en mängd olika djur, från flodhästar och giraffer till krokodiler och stora kattdjur. Det finns också ett mycket rikt fågelliv i deltat. Utforska detta vilda landskap i en jeep eller i en båt, och njut av grönskan och harmonin på öarna till fots.

Okavangodeltat blev år 2013 invalt i Seven Natural Wonders of Africa, och år 2014 blev deltat dessutom den tusende platsen att bli invald i UNESCO:s världsarvslista.

Okavangodeltat, som är ett stort inlandsdelta, mynnade en gång i tiden ut i den sedan flera tusen år uttorkade Makgadikgadisjön, men numera rinner Okavangofloden istället ut i Kalahariöknen. Där bevattnar den ett 15 000 km² stort område av träsk och sumpmarker.

Victoriafallen, Zimbabwe och Zambia

Victoriafallen, Zimbabwe och Zambia

Om du aldrig hört åska under en klarblå himmel, så har du inte varit vid Victoriafallen. Dimman som hänger som ett spöke över alltihopa är inte heller dess ursprung, utan det är vattnet nedanför som gör sig hört. Vid sidan av detta majestätiska skådespel, så finns det en hel del äventyr som väntar. Forsränning, bungyjump, gå under järnvägsbron, eller simma i the Devil’s Pool—en av de mest fantastiska och samtidigt nervpirrande dopp du kan göra i livet.

Victoriafallen, eller också Mosi-oa-Tunya (lozispråket för Den dundrande röken), är ett vattenfall beläget i Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Victoriafallen är ett av de största vattenfallen i världen och mäter ca 1,7 km på bredden och ca 105 meter högt på den högsta punkten.

Det vattenmoln som bildas vid Victoriafallen är ofta över 1 km högt och synligt på flera mils avstånd. Under regnsäsongen strömmar det igenom ungefär 9 100 m³/s men under torkan endast 350 m³/s.

1989 upptogs Victoriafallen på UNESCO:s världsarvslista.

Vill du uppleva dessa naturens underverk med egna ögon, med alla dina sinnen? Varför inte kombinera det med en safari och badsemester på Zanzibar och göra det till en oförglömlig resa? Kontakta oss redan idag för mer information, tips och råd.

Kontakta oss redan idag för mer information

    Jag godkänner att The African Safari Company AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med vår Dataskyddspolicy. *