10 resliga elefant-fakta

Elefanter är oerhört fascinerande djur, majestätiska och lojala, med ögon som verkar bottenlösa. Över så gott som hela världen räcker det med att visa en diffus siluett och på en gång frammanas någonting obeskrivligt, något magiskt…

 1. Deras snabel är faktiskt en sammanslagning av deras överläpp och näsan. Den består av över 40 000 muskler, har inga ben och väldigt lite fett. I jämförelse har en människa över 600 muskler i hela kroppen. Med sin snabel kan de dessutom lyfta uppemot 350 kg.
 2. De är världens största landlevande djur, och bland elefanterna är den afrikanska den största, där hannarna kan väga upp till 7000 kg och nå en mankhöjd på upp till 3,5 meter.
 3. Elefanter är de enda djuren som kan snorkla utan hjälpmedel, då de alltid har en inbyggd med sig. Så länge de håller toppen av snabeln över vattenytan kan de gå över vattendrag, oftast genom att helt enkelt gå på botten.
 4. Deras luktsinne är upp till fyra gånger så känsligt som hos blodhundar, och de är kända för att kunna lukta till sig vatten på flera kilometers avstånd.
 5. Deras snablar är betydligt mindre när de föds, men växer sig långa ganska snabbt över de nästkommande dagarna. Elefantungar är inte alls vana vid sin magnifika snabel den första tiden, och innan de lär sig att använda den snubblar de ofta över den.

 1. Elefanter äter en hel del: mellan 12 till 18 timmar om dagen spenderas till att äta gräs, löv, bark och kvistar, och de kan få i sig så mycket som 150 kg om dagen. Till detta kan de även dricka så mycket som 200 liter vatten om dagen, lite mer än vad som ryms i ett standardbadkar.
 2. När man äter så mycket följer naturligtvis att man bajsar mycket också. De kan producera så mycket som 1 ton dynga i veckan, och hjälper på så vis att hålla jorden bördig, sprida frön och även hålla tordyvlar mätta.
 3. För att förhindra att de blir solbrända, har elefanter skapat sitt alldeles egna solskydd: lera och sand som kastas upp i luften över dem, och helst direkt efter att ha tagit ett bad.
 4. Elefanters hjärnor väger mellan 4,5 kg och 5,5 kg, men i proportion till deras kropp är den faktiskt mindre än människans. De har även en extremt låg puls: ca 30 slag per minut.
 5. Även om deras hud ser ut att vara rynkig och gammal, så hjälper detta faktiskt till att hålla deras hud fuktig och frisk. Efter ett lerbad så fastnar den fuktiga leran i hudens alla skrymslen och håller på så sätt huden mjuk och elastisk.

Vill du åka på safari och se dessa majestätiska djur på riktigt? Kontakta oss redan idag för mer information.

Kontakta oss redan idag för mer information

  Jag godkänner att The African Safari Company AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med vår Dataskyddspolicy. *

  Flamingor - Kenya, Tanzania