Porini Safari Camps

Regnsäsongen är nu nästan över och det markerar starten på en helt ny safarisäsong här i Kenya. Denna årstid ger en känsla av föryngring i naturkonservaten, då flora och fauna är rejält uppfriskade av regnen. Växtätarna på savannen lockas till de områden där det finns nytt gräs och vegetation – och detta välkomnas i sin tur av de stora kattdjuren, hyenorna och andra rovdjur.

Varje år stänger Porini Camps för de årliga regnen mellan mitten av april och slutet av maj, och under de senaste veckorna har vi arbetat hårt för att förbereda tält och läger, och så även konservaten i sin helhet för den nya säsongens gäster.

I år var Porini Lion Camp för första gången öppet under lågsäsongen, vilket gav våra gäster möjlighet att besöka ett ovanligt grönt och frodigt Olare Motorogi Conservancy. Besökarna var väldigt nöjda med den utmärkta standarden och beskådning av vilda djur den här säsongen.

World Travel Awards: Vinnare!

Gamewatchers Safaris har meddelats som vinnare av ”Africa’s Responsible Tourism Award” vid World Travel Awards galaceremoni som hölls på Mauritius förra lördagen.

Nu i sitt 26:e år, erkänns World Travel Awards globalt som det mest prestigefyllda “honours programme” inom resor och turism och är det ultimata industrierkännandet, känt som ”Resebranschens Oscarsgala”.

Vi vill passa på att tacka alla som röstade på oss och stödde vårt engagemang för att bevara Afrikas unika djurliv, landskap och stödjandet av lokala samhällen.

Kamerafälla på Porini Mara Camp

För att upptäcka mer om det varierade djurlivet som ses i och runt Porini Mara Camp mellan skymning och gryning tänkte vi att det skulle vara intressant att sätta upp en dold kamera.

En infraröd sensor detekterar varma föremål som rör sig, så när ett djur rör sig förbi sensorn tar det en bild. På så sätt kan vi övervaka ett område i veckor eller månader.

Kameran har placerats i strategiska positioner runtom lägret och hittills har vi sett en mängd olika djur, inklusive schakaler, hyenor, flodhästar och till och med lejon med ett färskt byte, som i bilderna nedanför precis framför familjetältet.

Lejonhona vid lägret på natten med ett byte.

En schakal och hyena kommer till bytet efter att lejonet har lämnat det.

På morgonen har schakalerna resterna av bytet för sig själva.

Vi har tagit över reservationer, försäljning och marknadsföring av Rhino River Camp – Meru

Vi är mycket glada över att ha ingått ett avtal om att hantera Rhino River Camp i Meru National Park.

Rhino River Camp har byggts på 32 hektar privat mark som ägs av en familj som har haft ett mångårigt engagemang i Kenyas djurliv. Det här området bredvid Meru National Park är den sista återstående sträckan av flodnära skog som sträcker sig bortom parken, då resten har jämnats med marken för jordbruk.

Vi tar över från och med 1 juni och kommer att hedra alla befintliga priser och villkor som du för närvarande har med Rhino River Camp och kommer att behålla priser och bokning.

Lägret har endast 7 moderna gäststugor plus en restaurang och en pool. Aktiviteterna inkluderar gamedrives i Meru National Park, guidade vandringar, kulturbesök, fiske, picknick och sundowners. Stugorna är byggda av överdådig karamellfärgad duk och hållbart odlat trä, och sitter uppe på plattformar. Fem av dem ligger strax ovanför den fridfullt rinnande Kindanifloden som försäkrar att din vistelse på Rhino River Camp blir en lugn och exklusiv upplevelse. Rummen är stora och ligger på olika nivåer mitt bland trädkronorna. Varje rum har sitt eget privata ”zen”-område där du kan meditera, läsa om din favoritroman eller bara varva ner. Den moderna designen med en antydan om Afrikas rika kultur är hemtrevlig utan att vara påträngande. Lägger du till en drömlik swimmingpool (det finns ingen brist på vatten här), ett välutrustat bar- och restaurangområde och många naturstigar att utforska så kan det knappt bli bättre.

Upptäck några ovanliga katter och hundar

Alla vill få en glimt av ”The Big Five” på deras safariäventyr – och från Porini Camps kan de ofta göra just det – men Kenya har många andra intressanta varelser att upptäcka.

Till exempel kan katter som Ökenlo (kallas också Caracal) och Servaler ses i våra konservat, och Falbkatten (kallas också nubisk katt eller afrikansk vildkatt), som mycket sällan ses av turister, ses av Porini-gäster då och då på nattliga turer.

Tamkatter härstammar från Falbkatten (kallas också nubisk katt eller afrikansk vildkatt), och det var under den neolitiska perioden som människor tämjde arten. När människans livsstil förändrades från jägare-samlare till ett liv av jordbruk och bosättning, lockades de vilda katterna av gnagare till spannmålsförråden, och detta ledde slutligen till domesticering.

För det mesta aktiva på natten, använder de en finjusterad hörsel för att jaga byten, vanligtvis möss, råttor, fåglar, reptiler och insekter.

Våra Porini Camps safariguider och gäster har också sett afrikansk guldvarg (Canis anthus), en mindre vanlig medlem av hundfamiljen.

Tidigare klassificerad som en variant av guldschakal visade sig arten år 2015 istället vara närmare relaterad till gråvargar och prärievarg.

Den afrikanska guldvargen är väl anpassad för torra förhållanden och är främst ett rovdjur som riktar sig mot ryggradslösa djur, gnagare och små däggdjur som unga gaseller.

Familjetält på Porini Safari Camps

En afrikansk safari är den perfekta upplevelsen för familjer och ett underbart sätt att tillsammans skapa livslånga minnen.

Barn över 8 år är välkomna på alla våra Porini Camps; antingen dela tält med vuxna eller (för äldre barn) i sitt eget tält.

För familjer som vill ha mer utrymme har vi introducerat familjetält (Family Tents). Porini Mara Camp, Porini Lion Camp, Porini Amboseli Camp och Porini Rhino Camp har nu dessa familjeenheter bestående av två dubbeltält anslutna tillsammans med en extra privat lounge.

Dessa är idealiska för familjer med barn, utökade familjer eller grupper av vuxna som reser tillsammans.

Familjetält är prissatta på samma sätt som två dubbeltält, och det är först till kvarn som gäller – så boka tidigt!

Nyhet: Lejonkungen familjesafari

Med den mycket efterlängtade live-action remaken av Disney’s klassiker Lejonkungen som beräknas för release den 17:e juli 2019, har vi sammanställt en vilt rytande 10-dagars familjesafari som följer i fotspåren av Simba, Mufasa och alla deras vänner.

Den nya fotorealistiska versionen av filmen produceras med datorgenererade bilder, men bygger på riktiga videofilmer som tagits i Kenya.

Turen kombinerar Kenyas bästa safariområden: Nairobi National Park, Selenkay Conservancy, Amboseli, Ol Pejeta, Meru National Park, Olare Motorogi Conservancy och Masai Mara National Reserve, med flyg mellan lägren och dag- och natturer med jeepar, guidade promenader, sundowners, besök i en Massajby och elefantbarnhemmet, och dessutom chansen att se världens sista två kvarvarande nordliga trubbnoshörningar (kallas också nordliga vita noshörningar).

Olare Motorogi och de angränsande konservaten i Mara-ekosystemet tillsammans med Mara-reservatet har den högsta tätheten av lejon i Afrika. Detta upptäcktes av Mara Lion Project som genomförde omfattande forskning om lejonens platser och beteende år 2016.

Tanzania tillkännager plastpåseförbud

De östafrikanska länderna står i spetsen för insatser för att minska plastavfall och hjälpa miljön.

Tanzanias regering har utfärdat ett officiellt PM till resenärer som planerar att besöka landet att inte bära plastpåsar med sig från och med den 1 juni 2019.

Besökare rekommenderas att undvika att ta med plastpåsar eller förpackningar i resväskor och handbagage. Särskilda bord kommer att finnas vid alla ingångspunkter där förbjudna plastmaterial måste överlämnas.

Tanzania följer Kenya, Rwanda och Uganda där plastpåsar redan har blivit förbjudna.

Återförslutningsbara plastpåsar som är tänkta att innehålla toalettartiklar är tillåtna eftersom de förväntas förbli i besökarens ägo och förväntas inte kasseras inom landet.

Porini Safari Camps är nu redo och vi ser fram emot att välkomna besökare och dela med oss av de fantastiska vyerna och det exceptionella djurlivet i våra konservat – följ med oss!

Vill du bo på Porini Safari Camps och uppleva Afrikas magiska djurliv? Kontakta oss redan idag för mer information!