10 fascinerande fakta om schimpanser

Sociala, intelligenta och nyfikna; vår fascination för schimpanser beror till stor del på deras många likheter med oss människor. Dessa däggdjur—en favorit bland såväl vuxna som barn—har varit med i mängder av filmer, lärt sig teckenspråk, och till och med varit ute i rymden. Men trots att vi har forskat om dem ett bra tag, finns det fortfarande mycket kvar att upptäcka…

 1. Tillsammans med bonobon är schimpanser våra närmaste släktingar. De delar upp till 99% av sitt DNA med dagens människor. Omkring 7 miljoner år sedan avvek människor och schimpanser från gorillan, och omkring 6 miljoner år sedan avvek schimpanser från den sista mänskliga förfadern.
 2. Schimpanser lever i västra och centrala Afrika, och kan delas upp i fyra underarter: Centralschimpans, Västafrikansk schimpans, Östschimpans och Nigeria-Kamerun-schimpans.
 3. Schimpanser är allätare. Huvuddelen av deras diet består av frukt, blad och löv, bark, märgen av träd, och skott. Men de äter även honung, nötter, diverse insekter, ägg och mindre djur.
 4. Varje gång de ska sova, så väljer schimpanser en ny plats och bygger dessutom en ny säng av grenar och löv. Ny forskning har även indikerat att deras sovplatser väldigt ofta är renare än den genomsnittliga mänskliga sängen.
 5. Om det är något ställe i Afrika som utmärker sig vad gäller schimpanser, så är det Tanzania, landet som 1960 besöktes av en då 26-årig Jane Goodall för att studera schimpanser i det vilda. Här finns kanske världens kändaste schimpansreservat, Gombe Stream nationalpark.

 1. Mer och mer forskning pekar på att schimpanser är väl medvetna om naturens eget apotek. Till exempel har man sett att de äter specifika växter för att hjälpa dem med invärtes parasiter och andra magproblem. Dessa specifika medicinska växter äter de endast då de upplever problem.
 2. Ute i det vilda lever schimpanser upp till ca 50 år, medans i fångenskap kan de bli över 60 år gamla.
 3. Deras händer har motsatta tummar, och även deras fötter har motsatta stortår. Detta underlättar användandet av redskap, vilket schimpanser förmodligen är bäst på i djurvärlden. De använder grenar och kvistar för att få upp insekter ur hål eller gräva upp dem från gamla trädstammar. De använder även stenar för att krossa skalet på nötter, och löv för att lättare få i sig vatten från svåråtkomliga ställen.
 4. Precis som hos elefanter, har schimpanser observerats sörja bortgångna medlemmar ur deras familj. De är även lika oss på många andra sätt; de använder sig av kroppsspråk, ansiktsuttryck, diverse klappande och kyssande för att kommunicera med varandra.
 5. Deras syn, hörsel och smak är väldigt lik människans. Och precis som hos människan, så är vissa schimpanser smartare än andra. Men till skillnad från de flesta andra djur, kan vuxna schimpanser känna igen sig själva i en spegel.

Vill du åka på safari och se våra närmaste släktingar i det vilda? Kontakta oss redan idag för mer information.

Kontakta oss redan idag för mer information

  Jag godkänner att The African Safari Company AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med vår Dataskyddspolicy. *