Att skydda elefanter från tjuvjakt i en nationalpark som är större än Schweiz är ingen enkel uppgift.

I Tanzanias Selous har elefantbefolkningen varit under hot i årtionden och siffrorna minskar. Nästan 90% av parkens elefanter har gått förlorade under de senaste 40 åren. I ett försök att ta hand om situationen, har ett nytt projekt lanserats av Tanzanias regering, med stöd från World Wildlife Fund (WWF). Det blir landets största ansträngning för att skydda den dalande elefantbefolkningen.

Projektet sträcker sig över 12 månader och cirka 60 elefanter förväntas bli märkta. Syftet är att förbättra parkväktarnas förmåga att skydda elefanterna och i sin tur hjälpa till att återbygga befolkningen.

Parkväktarna kommer att kunna spåra och identifiera Selous elefanter och reagera i realtid när de hotas. Satellithantering är en etablerad metod för att spåra djurliv och stärka insatser för att rädda arter som hotas, särskilt i sådana stora områden.

Majoriteten för tjuvjakt av elefanter är för elfenben. Situationen har blivit så kritisk för parkens elefanter att UNESCO år 2014 lade till Selous på sin lista över världsarv i fara.

De senaste 40 åren har antalet elefanter minskat från 110 000 till 15 200.

An elephant rises having been collared.

Att sätta en krage på en elefant tar cirka 30 minuter. Djuren är nersövda och sedan sätts kragen på. Under denna tid samlar ett team också hälsodata kring elefanten.

Collaringteamet fäster en GPS-krage till en immobiliserad elefant.

Selous Game Reserve hoppas också att öka antalet turister. Det är en relativt okänd park jämfört med nationalparker som t.ex. Serengeti och Ngorongoro i norra delen av landet.


Vill du åka till Selous och bidra till en hållbar turism i Tanzania? Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!