Matnyttig info för dig som är vegetarian eller vegan och ska på safari
Att njuta av safarin som vegetarian är oftast inga problem, men som vegan kan det bli lite svårare då urvalet inte alltid är lika stort som vi kanske är vana vid. Men med lite planering så kommer man väldigt långt…
De senaste åren har det skett en stor förändring vad gäller synen på mat, vilket bl.a. bättre transportrutter och en förbättring på hela försörjningskedjan har bidragit med: istället för konservburkar och annan färdigmat så erbjuds färska frukter och grönsaker, egengjorda bakverk och andra desserter, samt lokala specialiteter.
Oftast på safari så äter du mat du känner till på ett eller annat sätt, om än med en lokal karaktär. Många arrangörer samarbetar dessutom med det lokala samhället som förser dem med vad som behövs. Om det t.ex. inte odlas grönsaker eller frukt på plats så hjälper det lokala samhället till, och på så sätt gagnar det hela samhället.
Det viktigaste att tänka på är att prata med researrangören i förväg, och försäkra dig om att dina kostbehov kan bli tillgodosedda på boendet du vill till, och om inte, hitta ett safariboende som gör det. Även om mer och mer boenden är veganvänliga så är det svårare för vissa på grund av avskildhet eller begränsade leveranser.
Var medveten om att det även kan förekomma extra kostnader för att dina kostbehov ska tillgodoses till fullo, då det kan behövas specialleveranser för detta.
Ett annat alternativ är att åka till länder där safarinäringen är väl utvecklad, som t.ex. Sydafrika, Tanzania och Kenya.
Man kan också bo på en privat safarivilla eller ett liknande privat boende, och på så sätt ha tillgång till en egen kock som lagar i stort sett vad man vill.
“Lyxigare” safariboenden är i regel bättre utrustade för att hantera speciella kostbehov som vegansk mat, glutenfritt, LCHF etc.