Mat på safarin – en kulinarisk upptäcktsresa

Mat på safarin – en kulinarisk upptäcktsresa

Sakta men säkert börjar folk få upp ögonen för Afrikas fantastiska matkultur och kulinariska traditioner. Denna kontinent bjuder inte bara på mat inspirerad av en mängd olika kulturer, inhemska såväl som internationella, men även några av de mest spektakulära vyerna där du kan njuta av din måltid.

Vilken typ av mat kan jag förvänta mig på safarin?

Det beror helt på var någonstans du befinner dig; när det finns lokala marknader eller bönder i närheten så utgör färska ingredienser en stor del av menyn, medans mer avsides områden som t.ex. Okavangodeltat, som är mitt ute i orörd vildmark, så måste all mat antingen köras eller flygas in.

Vilket inte nödvändigtvis betyder att maten blir sämre, men har man någon speciell kost (t.ex. vegan, glutenfri, LCHF etc) så är det viktigt att meddela detta i förväg till researrangören. Det gör också kockarnas jobb lättare så de kan förbereda måltiderna i förväg och servera makalös safarimat.

Generellt kan man säga att ju mer avlägset boendet är, desto enklare meny. Och ju närmare civilisationen du befinner dig, desto mer avancerad blir menyn.

Det är väldigt få lodger som erbjuder en vanlig restaurangmeny. Oftast är det istället bufféer och/eller 3-rätters, samt snacks och desserter som antingen är lokala eller gjorda på plats.

Många lodger eller permanenta safariboenden samarbetar med det lokala samhället, och kan på så sätt antingen odla ingredienser själva eller få dem från lokala bönder och marknader.

Serian

Mobila safaris, det traditionella sättet att uppleva safari på, ger dig en genuin upplevelse av såväl naturen som maten. Kockarna bjuder oftast på enklare rätter, men om ni rör er mellan lodger istället för att ni sover i tält så blir standarden också högre.

Oftast är det en fast meny med mindre valmöjligheter, men det betyder inte att måltiderna blir tråkiga; nybakat bröd från ett riktigt bushkök, som är ganska vanligt på safari, är en smakupplevelse utöver det vanliga.

Vill du utforska mer av Afrikas matkultur så är ett stopp i valfri huvudstad det perfekta alternativet. Om man dessutom vill lyxa till det så kan man åka till paradisön Zanzibar där det förutom hisnande vyer finns en hel del prisvinnande hotell med tillhörande restauranger och barer.

Vill du åka på safari men fortfarande lite osäker kring maten? Kontakta oss redan idag för mer information, tips och råd.

Kontakta oss redan idag för mer information

    Jag godkänner att The African Safari Company AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med vår Dataskyddspolicy. *