Alla inlägg

    Djurliv

    Lejonflocken: så lever lejonen i Masai Mara

    · 5 min läsning

    Flera lejonhonor och ungar går över en grön slätt mot kameran. I bakgrunden syns träd och dimmiga kullar.

    Foto: Mikael Sjöberg

    Lejonet är det mest sociala av alla kattdjur. Det lever i flockar som formas av släktskap, revir och maktskiften mellan hanarna. Om du förstår hur en flock fungerar blir det lättare att tolka det du ser på en safari.

    Masai Mara är ett av Kenyas viktigaste fästen för lejon. Mara Predator Conservation Programme är ett forskningsprogram inom Kenya Wildlife Trust. Det har räknat lejonen i reservatet och de omgivande conservancies varje år sedan 2014. Vid inventeringen 2025 uppskattade programmet att 481 lejon äldre än ett år levde i studieområdet på 2 713 kvadratkilometer. Det motsvarar 17,5 lejon per 100 kvadratkilometer.

    Honorna är flockens kärna

    En lejonflock byggs kring besläktade honor som lever tillsammans. Enligt IUCN:s expertgrupp för kattdjur har en flock i Afrika i genomsnitt fyra till sex vuxna honor. Spannet är från en till 21. Honorna är den mest stabila delen av flocken. Räknar du med hanar, unga djur och ungar kan en flock bli betydligt större. I stora ekosystem har flockar med upp till 30 lejon observerats.

    De flesta unga honor stannar i flocken där de föddes. Ungefär 30 procent lämnar den vid omkring två och ett halvt års ålder. Honorna samarbetar på flera sätt som inte finns hos andra kattdjur. De försvarar reviret tillsammans, får ofta ungar under samma period och föder upp dem gemensamt. Enligt lejonforskaren Craig Packer är honorna jämlika. Varje hona får ungar i ungefär samma takt som sina systrar, döttrar och kusiner i flocken.

    En lejonhona och en unge går bredvid varandra över kort grönt gräs.
    En lejonhona och en unge i Masai Mara. Foto: Mikael Sjöberg

    Hanarna kommer och går

    De vuxna hanarna i en flock kommer utifrån. De bildar koalitioner och tävlar om att ta över flockar. Oftast försvaras en flock av en koalition med två hanar. Ibland är det en ensam hane och ibland upp till nio. Par och trior kan bestå av hanar som inte är släkt. Enligt Packer består koalitioner med fyra eller fler hanar däremot helt av bröder och kusiner.

    En koalition behåller ofta en flock under en fortplantningscykel, ungefär 24 till 36 månader. I Mara är perioderna kortare. Forskningsprogrammets data sedan 2014 visar att koalitionerna där oftast håller en flock i 3 till 15 månader. I Serengeti är två till tre år vanligt. Programmets karta över andra halvåret 2025 visar 30 hankoalitioner i Mara.

    Det finns koalitioner i Mara som håller sina flockar länge. Salas-hanarna är tre bröder som föddes 2015 i Salas-flocken. De höll Rekero- och Topi-flockarna i flera år och fick upp flera kullar ungar. Bland ungarna fanns sju hanar från Topi-flocken.

    Hanarnas man kan vara blond, rödbrun eller svart. Längden och färgen beror troligen på ålder, arv och hormoner. I Serengeti undersökte Packers forskargrupp vad manen betyder. De ställde ut lejondockor i naturlig storlek med olika manar. Honorna föredrog tydligt dockor med mörk man. Hanarna utmanade hellre dockor med ljus och kort man. Mörkt manhår är tjockare än ljust, så hanar med mörk man blir varmare. Ändå överlevde de bättre och fick fler ungar. Manen verkar alltså visa att hanen tål värmen. Den är inte i första hand ett skydd för huvud och hals.

    Ett hanlejon med tät gulbrun man ligger bakom gröna blad och tittar åt sidan.
    Ett vuxet hanlejon i Masai Mara. Foto: Mikael Sjöberg

    När de unga hanarna lämnar flocken

    Unga hanar lämnar flocken där de föddes. De flesta går självmant vid tre till fyra års ålder. Vid ett maktskifte kan de nya hanarna driva iväg dem mycket tidigare.

    De unga hanarna bildar egna koalitioner och letar efter en flock att ta över. Det är ovanligt att en hane lyckas hålla ett revir och få ungar innan han är omkring fem år. I Mara har forskarna följt hanar som levt länge som nomader. En av dem bildade senare en koalition med en annan hane. Tillsammans tog de över en flock och fick en kull ungar.

    Ett hanlejon med ljus och ganska gles man ligger på grönt gräs med ansiktet mot kameran och ögonen nästan stängda.
    Ett hanlejon med ljus man i Masai Mara. Foto: Mikael Sjöberg

    Jakt och revir

    Lejon jagar mest på natten och ofta i grupp. Ungefär 30 procent av försöken lyckas. Flera lejon kan smyga sig mot bytet från olika håll och komma så nära som 30 meter innan de anfaller. Honorna tar gärna medelstora och stora hovdjur som gnu och zebra på öppen mark. Där fungerar deras samordnade jakt bäst.

    Hanarna jagar också. På egen hand tar de ofta stora byten som buffel och giraff. Lejon stjäl dessutom byten från andra rovdjur och äter av kadaver de hittar. Ett lejon vilar större delen av dygnet och är aktivt i ungefär fyra till sex timmar.

    En flock försvarar ett revir. Både hanar och honor markerar det med rytanden och urin. Ett rytande kan höras på upp till åtta kilometers avstånd.

    Hur stort reviret är beror på hur mycket bytesdjur som finns. I täta lejonbestånd med 10 till 40 lejon per 100 kvadratkilometer är reviren ofta 50 till 200 kvadratkilometer. Mara hör till den gruppen. 2025 var tätheten högst i Ol Kinyei, Naboisho och Olare Motorogi. Alla tre hade över 20 lejon per 100 kvadratkilometer. I Olare Motorogi uppskattades antalet lejon äldre än ett år till 32.

    Hanarnas område kan vara större än en enskild flocks. En koalition av två bröder hade 2022 ett revir på 275 kvadratkilometer. Det omfattade nästan hela Ol Kinyei och östra delen av Naboisho. Enligt forskarna är så stora områden typiska för koalitionshanar.

    En lejonhona ligger på en liten kulle med buskar och ser rakt mot kameran. Bakom henne syns ett grönt landskap.
    En lejonhona vilar på en kulle i Masai Mara. Foto: Mikael Sjöberg

    Ungarnas första år

    Lejon har ingen bestämd parningstid, så ungar kan födas när som helst på året. Honan är dräktig i 100 till 119 dagar och föder en till fyra ungar. Hon håller dem gömda och flyttar dem med några dagars mellanrum så att andra rovdjur inte hittar dem. När ungarna är omkring två månader gamla återvänder hon med dem till flocken.

    Ungar som föds inom några månader från varandra diar även hos andra honor än sin mamma. Enligt Packer ger honorna mjölk till andras ungar efter hur stor den egna kullen är och hur nära släkt de är med de andra honorna.

    Ungarna föds med ljusa fläckar som försvinner när de växer. De börjar äta kött vid ungefär tre månaders ålder men diar i sex månader till ett år. Från ungefär ett års ålder kan de följa med på jakt. De är ändå beroende av de vuxna för maten tills de är minst två år.

    En lejonhona ligger på rygg i gräset. Bakom henne biter två ungar i samma pinne och fler ungar vilar vid ett träd.
    Ungar leker med en pinne medan en lejonhona vilar, Masai Mara. Foto: Mikael Sjöberg

    Så följer forskarna lejonen i Mara

    Inventeringen 2025 pågick från 1 augusti till 31 oktober. Det var tolfte året i rad som programmet räknade lejonen i Mara. Tätheten ökade något jämfört med året innan, från 16,5 till 17,5 lejon per 100 kvadratkilometer. Forskarna beskriver beståndet som stabilt. Conservancies har ungefär lika täta lejonbestånd som reservatet och binder ihop lejonens livsmiljöer.

    På sidan om Masai Mara kan du läsa mer om reservatet och de conservancies som omger det. Fler korta fakta finns i 7 intressanta (och lättsmälta) fakta om lejon.

    Källor

    Vill du veta mer?

    Ring 08-81 11 20 eller maila info@africansafari.se.

    Kontakta oss