Afrikas spektakulära insekter

Vissa är hjälpsamma, andra anses bara vara plågor. Oavsett vad man tycker om dessa små djur är de en oerhört viktig del av Afrikas komplexa ekosystem.

På den afrikanska kontinenten hittar man insekter i alla möjliga färgkombinationer och former. Medans vissa är vackra är andra bra märkliga, och ibland både och. Ibland är de t.o.m. svåra att hitta för att de kamouflerar sig så bra. Är man inte uppmärksam kan djurvärldens alldeles egna levande diamanter passera dig utan att du vet om det.

Världens tyngsta insekt är med största sannolikhet en skalbagge, där den afrikanska Goliathus (Goliath beetle på engelska) ofta hamnar i toppen.

Världens mest högljudda insekt är med största sannolikhet cikador. Det är bara hanarna som producerar de distinkta ljuden, och de gör så via ett komplicerat ljudverktyg som de har i kroppen bestående av flera håligheter som är täckta av fjäll och innehåller ramar med utspända hinnor. Deras sång, eller oljud, kan uppnå 120 decibel.

Vanlig konversation ca 60 db
Gräsklippare ca 90 db
Motorsåg ca 110 db
Ambulans ca 120 db
Raketuppskjutning ca 180 db

5 fascinerande insekter man inte får missa i Afrika

  • Bönsyrsor
  • Trollsländor
  • Noshornsbaggar
  • Picasso bug (sphaerocoris annulus)
  • Fjärilar och nattfjärilar

Entomofagi (ätandet av insekter) är en gammal tradition, inte bara i Afrika, utan i stora delar av världen. Cikador, gräshoppor, syrsor, termiter och deras larver och ägg är mycket näringsrika, och dessutom finns det gott om dem, men för majoriteten av nordbor är insekter fortfarande inte något man vill stoppa i sig.

Varför inte vidga din mathorisont, och pröva att äta insekter nästa gång du är i Afrika?

Är du rädd för insekter? Oroad inför safarin?

Om man inte aktivt letar efter insekter (och t.ex. skorpioner, spindlar, ormar och alla dess närliggande varianter), så kommer man inte möta många, med undantag av tsetseflugor.

Vill du se Afrikas fantastiska insekter på plats? Kontakta oss redan idag för mer information.