En fotoberättelse genom Kenyas tre bästa nationalparker

 

Följ med oss till Kenya och våra bästa safariresor—ett oförglömligt safariäventyr till några av de bästa nationalparkerna i hela Afrika. Fotona i denna bildserie har tagits av Sveriges främsta porträtt- och landskapsfotografer, Mikael Sjöberg.

Vi besöker Amboseli, Ol Pejeta och Masai Mara. Vi bor i Porini Camps på varje destination, träffar massajer i deras by och besöker David Sheldrick Wildlife Trust som räddar elefanter och andra djur.

Amboseli National Park

Inflygningen till Amboseli och Selenkay viltreservat ger en mäktig översikt av landskapet. Med dess 392 km² area är detta ett hem för en mångfald av djur—speciellt elefanter—men också en plats där många massajer bor. Vårt flygplan landar på en bana mitt i savannen där våra guider välkomnar oss med safarijeepen.

Naturen är slående och intrycken är starkare än vad man kunnat föreställa sig. Det mäktiga Mount Kilimanjaro reser sig i bakgrunden av landskapet ackompanjerat av det rika djurlivet. Vädret slår om snabbt när regnmolnen tar sig över savannen.

Efter mycket regn som kommer och går över savannen, lyckas en av jeeparna fastna i leran. Som tur är våra guider erfarna och välförberedda, så de lyckas snabbt att hjälpa upp kamraterna.

Dagen därpå ger vi oss ut till fots på en vandringssafari. Vi har med oss en guide och en beväpnad parkvakt som berättar att vapnet enbart används i avskräckande syfte, då ljudet av skottsalvan ska skrämma bort farliga djur vid eventuellt hotfulla situationer. Som tur är så sker det ytterst sällan—men man blir ändå ständigt påmind om den grova kontrasten mellan savannen och det vanliga livet där hemma.

Efter en lång dag av safari så bjuder hövdingen från den närliggande massajbyn in oss till dem. Vi möts av männen och pojkarna i byn som välkomnar oss med en dansuppvisning.

Vi blir visade hur de använder kospillning som bränsle och tekniken för att sätta igång en eld.

Enligt massajernas egen historiebeskrivning så har de varit dessa områden sedan 1400-talet.

De unga barnen märks på kinderna som en förebyggande lösning av identifiering, eftersom barnarov förekommit från rivaliserande grupper.

I hyddan där en hel familj bor, är det ofta mycket mörkt och trångt. Kvinnor och barn sover tillsammans längst in i hyddan medan mannen sover ensam närmast ingången. Han ska skydda boendet och ha enkelt att ta sig ut för att konfrontera faror som t.ex. vilda lejon.

Boka er safariresa till Kenya

Vill ni också åka till Kenya och Amboseli? Lämna era kontaktuppgifter så hjälper vi dig att planera en skräddarsydd safariresa.

    Jag godkänner att The African Safari Company AB hanterar mina personuppgifter i enlighet med vår Dataskyddspolicy. *