Stoppa tjuvjakten och bli elefantfadder

Stoppa tjuvjakten i Afrika

Den afrikanska elefanten är starkt hotad av tjuvjakt på grund av den ökande efterfrågan på elfenben från Asien. Varje år dödas drygt 30 000 elefanter, en var 15e minut, av tjuvskyttar. På 1970-talet fanns det omkring 1,3–1,5 miljoner elefanter i Afrika, idag beräknas antalet till endast omkring 400 000.

I Afrika lever elefanterna i sociala grupper/”storfamiljer” runt honor och deras kalvar. Varje grupp består av cirka tio individer men ofta bildar de större klaner av 60–70 individer som leds av en fullvuxen hona. Familjeliv och social närhet är otroligt viktigt för elefanter, de bildar tidigt starka band och ungarna uppfostras av honorna i flocken tills de är runt 14år gamla. Elefanten har ingen naturlig fiende, det största hotet är tjuvskyttet. Den meningslösa slakten på oskyldiga vuxna elefanter, bara för deras betars skull, som både innebär att ungar lämnas föräldralösa och att flocken splittras vilket rubbar hela ekosystemet.

Elefanterna dödas av tungt beväpnade tjuvskyttar i kriminella elefant tjuvjaktnätverk som tjänar stora pengar på elfenben i en sofistikerad kedja av mellanhänder. Elfenbenet används dels för prydnadsföremål, snidade elfenbensfigurer har blivit investeringsobjekt inte minst bland nyrika kineser, dels som ”medicin” som enligt gammal asiatisk folktro tros kurera ”allt” från cancer till impotens. Trots vetenskapliga bevis på att det inte finns någon som helst sanning i detta. Den illegala jakten och handeln med elfenben är mycket välorganiserad och den pågår över hela Afrika. Viltvårdare i de drabbade områdena har fått specialutbildning för att bekämpa tjuvskyttet och den illegala handeln, men behöver internationell hjälp för att finansiera skyddsprogrammen.

 

Bli elefantfadder och hjälp elefanter

David Sheldrick Wildlife TrustPå det globala planet arbetar Världsnaturfonden (WWF) intensivt med att bekämpa tjuvjakten på elefanter och för att stoppa den illegala handeln av elfenben. Genom att bli elefantfadder ger du ett viktigt stöd för den kampen.

I Kenya driver David Sheldrick Wildlife Trust ett stort projekt för att skydda den afrikanska elefanten. Hjärtat i verksamheten är ett ”barnhem”/ett center för föräldralösa elefanterungar i Nairobi National Park. På centret tas övergivna ungar omhand av professionella lokala djurvårdare med stöd av ett internationellt nätverk av faddrar. Viktiga delar är även rehabilitering och återinplantering till ett liv i det vilda.

I samarbete med David Sheldrick Wildlife Trust inkluderar nu The African Safari Company, som första och enda researrangör i Skandinavien, elefantfadderskap i alla sina safariprogram i Kenya.

elefantbebisSom safariresenär får ni besöka centret, möta elefantungarna och välja vem ni vill bli fadder för. Varje fadder får sedan/cirka en gång i månaden personliga mail med berättelser och filmklipp om just sin elefantunges utveckling.

Efter en safari med The African Safari Company i Kenya kommer ni tillbaka hem och kan berätta att ni sett och upplevt lejon, buffel, giraffer, elefanter… i det vilda på savannen. Dessutom kan ni berätta att ni nu även är stolt fadder för en övergiven och föräldralös elefantunge. Detta är ett sätt att stödja detta projekt och skapa uppmärksamhet kring- /öka medvetenheten om tragedin med tjuvskyttet i Afrika.

 

Kontakta oss för att bli elefantfadder och få nyhetsbrev om din elefantunge

Namn

Please leave this field empty.

Epost

Meddelande